IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчевите панели на покривите с огромен потенциал в Европа

Цените и енергията от слънчевите панели бързо стават конкурентни на цените, генерирани от големите слънчеви паркове, казват специалисти

10:52 | 30.03.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Слънчевите панели на покривите с огромен потенциал в Европа

Слънчевите панели на покривите на бизнес и жилищните сгради в Европа, и по-конкретно в Испания, имат огромен потенциал за производството на електроенергия на конкурентни цени, смятат специалисти.

По мнението на анализатори цената на малките слънчеви панели, които се монтират на покрива, ще стане конкурентна на цените на дребно на електроенергията много преди цените на по-големите наземни соларни паркове, които трябва да се конкурират с по-ниските изкупни цени на едро на енергията от газ и твърдо гориво, пише Ройтерс.

Специално по отношение на Испания покривните слънчеви панели имат потенциал да се изплащат за пет години, без да са нужни специални субсидии, което може да съживи цялата индустрия, която изпадна в криза, след като страната се превърна във втория по големина производител на слънчева енергия в света.

„Вярваме, че производството на енергия от слънчеви панели на покривите на административните и жилищните (сгради) има огромен потенциал в Испания и в Европа“, казва Рупеш Медлани, анализатор в Barclays Capital.

„Спадовете на цените на панелите през последните години, в комбинация с по-високите цени на дребно на електроенергията, направиха икономиката далеч по-атрактивна.“

В момента 2% от електроенергията в Испания се генерира от слънчеви панели, но производителите се нуждаят от субсидии, за да оперират заводите.

Цените на едро на енергията в Испания са около 5 евроцента на киловатчас. Потребителите обикновено плащат 17 евроцента, а цените на покривните панели се очаква да паднат под тези нива до 2016 г.

От фотоволтаичната асоциацията в Испания Asif оценяват, че слънчевите лъчи, попадащи само на 1,1% от територията на Испания, са достатъчни да покрият всички енергийни нужди на страната – не само от електроенергия.

„Дори не е необходимо да покрием със слънчеви панели всички покриви в Испания“, казва говорителят на Asif Томас Диас.

„Съществува проблемът как ще стане това, как ще се управлява търсенето на електричество, но в никакъв случай няма проблем относно площта или потенциала“, добавя той.

Фотоволтаичните панели, които преобразуват слънчевата светлина директно в електричество, произвеждат енергия директно за потребителя, при което се избягват загубите от преносните мрежи, където се губят около 8% от цялата енергия, произведена от съоръженията, пише изданието.

Наред с това покривите на сградите може да предотвратят необходимостта соларните паркове да заемат ценни хектари земеделска земя.

Нетно отчитане

Досега обаче покривните панели не са много разпространени в Испания. Нови проекторазпоредби, чакащи официално одобрение от испанския енергиен регулатор, може да улеснят потребителите да финансират инсталирането на панели, като им позволят да захранват цялата остатъчна енергия, която не потребяват, директно в мрежата.

След това големите производители ще приспадат разликата от крайната сметка – практика известна като „нетно отчитане“, която вече се изпозлва в Германия и САЩ.

Според скорошно проучване на KPMG покривните панели в Испания имат потенциала да намалят потреблението на електроенергия на жилищните сгради с до 60-80%, а за бизнес сградите и индустриалните съоръжения – с 40 до 60% до 2015 г.

Германия е най-големият в света производител на слънчева енергия с капацитет от над четири пъти повече в сравнение с Испания, която се нарежда на второ място, въпреки че Германия има по-малко от една трета от слънчевите лъчи на Испания. Повечето от панелите в Германия са инсталирани именно на покривите.

От Asif оценяват, че покривните панели работят вече ефективно на Канарските острови, където мрежите са сравнително по-неразвити и скъпи.

От Международната енергийна агенция, която предоставя консултации в областта на енергийната политика в индустриализираните страни, смятат, че слънчевата енергия може да предоставя до една четвърт от световната електроенергия до 2050 г. Преди обаче технологията да стане рентабилна, тя ще се нуждае от значителна правителствена подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Мисля няма връзка между санирането и слагането на слънчеви панели по покривите. Санирането може да си го правим, а за панелите няма нужда да бързаме - до 2020 г. за когато има изискване за 16% ток от ВЕИ има още доста време. Спокойно можем да изчакаме да речем до към 2016-та и тогава, при доста по-ниски цени да слагаме слънчеви панели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Абе ти не си ли на детска градина беееее, че даваш мнение ? Я не се бъркай в работите на големите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Прав си, но единия и много важен фактор е българското мрънкане и мислене. Ние си санирахме почти целия вход преди 4 години вече, и трябва ли да констатирам, че всичко в крайна сметка опира до организация, и приготвяне на сума (в зависимост от квадратурата) между 800-2000лв. Но това е ценна инвестиция. Сега ни е по-топло, по-малко енергия използваме, и т.н. Плюсовете са много повече от минусите при тази инвестиция. И когато дори в момента се започва програма по саниране на голям процент от панелките в БГ, пак ще видите, че добри резултати няма да се постигнат въпреки готовите пари, които ще се дадат на гражданите. И да добавя, че това са главно пари от ЕС, които не са директно от данъкопладците ни. Затова и вече се радвам, че не сме нетен донор на ЕС :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Ами да задължат обитателите на панелки сами да си ги санират, отде накъде държавата трябва да плаща за това? Аз не живея в панелка и не съм съгласен държавата да плаща с пари от моите данъци санацията им. Отде накъде? Аман от готованковци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
lyusien
преди 13 години
До 2 Виж пич Аз рядко влизам в безмислени спорове -Цените на нефта и горивата ще останат високи между 80 и 100 долара за барел Цената на ел енергията в България ще се увеличава -в това не се съмняваи нито за момент Поради навлизане на нови технологии ноу -хау иновации цените на произвежданите фотоволтаични системе постоянно ще падат а качеството и продължителността на използуване и ефективността постоянно ще нарастват Поставянето на батерии няма никакъв смисъл без саниране на сградите и рязко повишаване на енергиината им ефективност И страшна тъпотия е от страна на правителството е да не се прави нищо сега и веднага Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Живота на един сълчев панел е максимум 10г а и цената е страшна. Фотоволтаичен панел 180W + контролер + акумулатор 110Ah = 1670лв. Това е макс стойности да не си помислите че като се скрие слънцето зад облък пак ще ви работи крушката. Сега си помислете за едно домакинство без да използва ел. печка и бойлер са му необходими 2-3кв Колко такива панели трябвада сложите. Поне 10бр по 1670лв май прави 16700лв и ще трябва да забравите за половината ел. уреди. Инвестицията е безмислена защото и панела и акумулатора имат живот по малък от 10г а и винаги трабва да пестите ел. енергия. Страшна тъпотия е това при тия цени. Само да ви кажа че поризводството на такъв пенел замърсява околната среда толокова много че не можете да си представите. За един телефон отпадните продукти са 5кг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
lyusien
преди 13 години
Какво ни пука за Испания Нека да погледнем към нас В България особенно в Южна България имаме огромен капацитет за използване на слънчеви панели на покривите Тези тримата министри Дянков Трайков и Плевналиев да се съберат и да направят програма за незабавно саниране на сгради и обзавеждането на покривите им със слънчеви панели Около половината от гражданите на големите градове живеят във около 20 % от панелните блокове Именно в тези блокове да започне незабавно саниране и поставяне на слънчеви панели на покривите Тези тримата да си напънат мозъците и да намерят пари От 2013 нямя да имат никакви проблеми По -голяма част от парите по програма Регионално развитие ще бъдат за подобряване на енергиината ефективност на сградите Дали на тези хора им просветва за какво пиша или само си губя времето Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още