IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фиксираните лихви – нова мода в ипотечното кредитиране у нас

Въпреки че повечето предложения са с фиксирана лихва за първата година, появяват се и продукти с фиксирана лихва за 7, дори 10 години, сочи анализ

11:57 | 20.06.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изображение: sxc.hu</p>

Изображение: sxc.hu

През месец май продължава стабилизирането на пазара на ипотечни кредити, отчетено през последните месеци, сочи анализ на КредитЦентър.

„Почти няма клиент, който да не търси макар и минимално допълнително финансиране при покупката на имот“, коментира изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

Нови оферти с фиксирани лихви за определен период се появиха и през май и това оформи тенденцията на трайно позициониране на продуктите с фиксирана лихва на пазара на ипотечното кредитиране”, коментира той.

Разнообразието на фиксирани лихви се увеличава и въпреки че повечето такива предложения са с фиксирана лихва само за първата година, на пазара се появиха и продукти с фиксирана лихва за 7 и 10 години, каквито нашият ипотечен пазар не е виждал досега, се казва в анализа.

Фиксираните лихви за първата година се движат най-често в границите от 5,25% до 6,25%, а фиксираните лихви за по-дълги периоди – от 6,35% до 7,20%. Фиксираните лихви за първата година са по-скоро маркетингов инструмент, а тези за по-дълъг период се избират от клиенти, търсещи дългосрочна стабилност на разходите по кредита.

Лоша кредитна история

Активизирането на клиентите в търсенето на ипотечни кредити показа и една друга страна на кредитния пазар. Тези от тях, които не са били много стриктни в обслужването на съществуващите си кредити или кредитни карти през последните години, сега остават неприятно изненадани от справките в Централния кредитен регистър, които се правят при всяко подадено искане за кредит.

Очакванията, че не е важно да спазваш месечните дати за плащанията си по кредита или че можеш да не внасяш месечните си вноски редовно, а тогава, когато имаш възможност, водят до лоша кредитна история и ограничаване на възможностите за получаване на нови кредити.

Наблюденията на консултантите сочат нарастване на размера на изтеглените кредити през месец май в три от четирите най-големи града на страната, които са определящи за облика на ипотечния пазар – София, Пловдив и Бургас.

„Това се дължи и на увеличения процент на финансиране на сделките“, казва Тошев.

Миграцията към големите градове и нарастването на населението в тях ще са все по-определящи за процесите в сектора на недвижимите имоти и в бъдеще.

„Търсенето на жилища в големите градове, където населението се увеличава, няма как да спре. Същевременно, в по-малките населени места, търсенето на жилищно кредитиране ще остава ограничено”, добавя той.

Ключови параметри

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през месец май е бил 36 860 евро, което е незначително понижение в сравнение с 36 980 през предходния месец. Съотношението при валутите на отпуснатите кредити е 94/6 в полза на еврото спрямо лева. 

Най-активни потребители на ипотечни кредити остават хората между 26 г. и 35 г., които през месец май са 47,3% от всички кредитополучатели. След тях се нареждат тези от 36 г. до 45 г. (34,1%). Традиционно високата активност на най-младите – между 18 г. и 25 г., се запазва и през изминалия месец. Най-нисък е делът на потребителите над 45-годишна възраст - 7,2%. 

Разпределението по размер на кредитите сочи намаляване на дела на тези в най-ниския сегмент – от 10 хил. до 30 хил. евро, които през изминалия месец са били 40,2% от всички спрямо 41,8% през април. За сметка на това леко се повишават дяловете на всички останали с по-големи размери. Най-предпочитани са отново ипотечните заеми между 30 хил. и 50 хил. евро, чийто дял е 43,9%.

Покупката на жилище остава основна цел на получателите на ипотечни заеми. През месец май с такава цел са взети 94,6% от ипотечните кредити. За строително-монтажни работи са били предназначени 2,2% от заемите, а за лично ползване на средствата – 3,2% от тях.

Все по-често банките отпускат кредити на стойност 70-80% от стойността на имота, както и за 80-90% от необходимата сума. За изминалия месец кредитите за 70-80% от цената на сделката са били 35,6% от всички, като след тях се нареждат тези, покриващи 80-90% от стойността на жилището, които са 21,2% от общия брой на получените заеми. На трето място по популярност са кредитите за 60-70% от необходимото финансиране с 19,5%.

Основната част от клиентите, теглещи ипотечни кредити през май, са с месечен доход на домакинство от 1500 лв. до 2500 лв. - 86,5% от всички потребители. Кредитополучателите с доход на домакинство до 1500 лв. са 8,8% от общия брой, а тези с месечни приходи от 2500 лв. до 4000 лв. – 3,9%. Най-нисък дял имат потребителите с доходи на домакинство над 4000 лв. – 0,8% от всички. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Напълно съм съгласен с теб. Затова и казах, че няма да е само чакане.Съгласен съм и че ако се взема кредит, то срока не трябва да е повече от 10 години. За каквото и да става въпрос. Дори съм "ЗА" това да бъде наложено със закон. Ако изключим един тесен кръг хора, то останалите не печелят от това, че някои са се прекарали с доживотни кредити. Дори губят защото (както казах) набуталите се нямат пари за друго (не можеш нищо повече да им продадеш) и така стагнират пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
А и по принцип смисъла на кредита е не да го изхарчиш, а да инвестираш така че да изкараш много повече от лихвите по самия кредит.Например да използваш парите си за фризьорски салон за жена/сестра и т.н.Все пак трябва да изкарват повече пари отколкото лихвата по кредита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Да ама с чакането има следния проблем:днес си пич - имаш парички, живееш си добре ама под наем. Събираш кинти и евентуално след 5-10г ще си купиш жилище кеш и то ако тогава сметнеш за нужно.Къде е проблема: 98% от хората нямат нужната дисциплина да спестяват редовно и да пазят големи суми така, че инфлацията да не ги изяде.След да кажем 5 години те блъска кола - сядаш в инвалидната количка и забравяш за работа - така увисваш като воденичен камък на роднините. Ако пък умреш още по зле(стига да не си се застраховал, което пак е рядко срещано).Та покупка с ипотечен кредит: Определено да, но трябва да си наясно какво купуваш и колко ще ти струва. Например кредити, за над 20г. е тотално фиаско. Даже над 15г вече си много в по-неизгодно положение отколкото да живееш под наем.За да вземеш кредит трябва да може да го изплатиш за под 10г. и то докато живееш прилично (поне 750лв на човек на месец отгоре). За под 5г. пък не си струва да взимаш големи суми по-скоро трябва да се поизчака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
sensei
преди 12 години
Фиксираните лихви са нож с две остриета. Значи, за първата година се движат най-често в границите от 5,25% до 6,25%, а за по-дълги периоди от 6,35% до 7,20%. Всъщност това е нов (за нашите условия) маркетингов подход на банките и строителните дружества, за да си продадат с взаимна изгода стоките на едните кредитите, на другите апартаментите. Това се прави с цел да се задържат лихвите пределно високи за дълъг период от време (10 год.), а се знае, че тенденцията е към тяхното намаляване. Какво обаче правят банките, ако, недай си Боже, стане нещо с Гърция, еврото, нефта, златото, Китай и ред други ако а най-вече, ако лихвите тръгнат да се качват? Банките дали имат дългосрочни стратегии? Да предположим, че имат затова четете потри пъти текстовете с най-дребните букви в договорите за кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха Алфа банк има ССС или казано друго яче кредит рейтинг на *** - банкрутирала институция. Тези гръцки хитрецци по примера на Американските си колеги искат да пораснат КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОГОЛЕМИ за да не ги остават да фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
До ale1:Абсолютно никакви възражения нямам, най-малко пък към АлфаБанк. Впрочем, тези не бяха ли гръцка банка? Тези ли са дали изгодни условия по кредитите? Олеле мамо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
ale1
преди 12 години
още ли не си научил , че във финансите 1+1=2 , НО само когато се налага ?-------ако имаш възражения - отправяй ги към АлфаБанк , те Първи пуснаха тези условия по кредитите (или те не разбират или..........)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Ето, човека от бранша си го е казал в прав текст:"Защото обслужването на [частните] дългове ще тежи на цялата икономика, а намалението на потреблението за покриване на лихвите ще доведе до още по-голяма стагнация и свиване на приходите от косвени данъци. Но и трупането на дълг е точно това потребление сега вместо в бъдеще."http://***.investor.bg/news/article/118511/91.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
"Изгодни кредитни условия го имплантират сух на онези като теб , които чакаха но не дочакаха евтинията"---------------------Първо, на мен не са го "имплантирали". За малко да стане, но в последния момент осъзнах, че съм тръгнал със стадото (да вземам кредит) и спрях съвсем навреме.Второ, това, че на някои кредитополучатели им е "имплантиран сух" вярно носи известни краткотрайни ползи (за банки, продавачи и държава), но в дългосрочен план нещата много сериозно се сгомнясват защото нали знаеш - кредитът все пак не е подарък, а се връща (и то с лихва), а докато се връща, кредитополучателят не може да потребява друго и пазара стагнира. Надявам се, виждал си онази банкова реклама - "Защо след година, ако можете сега". Само дето не се казва, че като се потреби сега, след година няма да може пак и даже заради лихвите ще е и още по-лошо.Трето, аз съм търпелив и мога да чакам, но понеже знам, че с чакане много бавно ще стане, ще спретна и активно мероприятие. Само малко търпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 5
tikvenik yade tutman
преди 12 години
понеже може и да си пич (нищо че не ти личи) , за това ще ти отговоря като за пич :---------никакво висше позние нямам (опазил ме бог от подобни претенции) просто е, но само за 2-3 % от людете!схемата е следната:първо се създава еуфория / покупки при растящ пазар / после затишие / после се създава психологическа агресия , последвана от продажби на загуба а ПОСЛЕ...........пак такапроблемът на останалите 98 % е че много слушат и лесно прегръщат догмите--------Пазарът е за глухите / те печелят защото виждат слепците винаги горят защото само чуват---------глупостта е академична дисциплина, преподава се навсякъде , издават се дипломи , претенции...............там е проблема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още