IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на сделките с имоти у нас е нараснал четири пъти от 2009 г.

Жилищата са най-достъпни като съотношение доходи/цена от 2003 г. насам, смятат брокери

12:51 | 12.07.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация: sxc.hu</p>

Визуализация: sxc.hu

Броят на сделките с жилищни имоти в страната е нараснал около четири пъти от най-ниските нива през 2009 г. Това казаха пред журналисти днес от Адрес Недвижими имоти.

От компанията уточняват, че статистиката е базирана на броя на договорените между страните сделки, а не според броя на изповяданите покупко-продажби, за което може да бъде необходимо още значително време, уточни Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

Това е причина да има съществена разлика между броя на сделките и броя на изповядванията.

Като причина за ръста той посочи факта, че пазарната информация вече достига до все повече продавачи, които приемат пазарната действителност и предлагат имотите си на пазарни цени.

От друга страна, най-тежкият период от кризата вече е преминал и възстановяването води до повече купувачи на пазара.

Тази част от хората, която вече не се притеснява от потенциална загуба на доходи, вече е по-активна на пазара, каза Павлов.

„Ние регистрираме стотици купувачи всяка седмица в Адрес и статистиката показва, че повече от 50% от тях сключват реално сделка. Те, разбира се, го правят на пазарни нива, които нива са значително по-ниски от най-високите, постигнати през 2008 г.“, коментира той.

Основната група купувачи са на възраст между 25 и 35 години, които купуват първото си жилища с помощта на банков кредит. Това е основната промяна в сравнение с 2009 и 2010 г. Сега банките вече са готови да оказват значителна подкрепа за покупка на имот, макар и със завишени изисквания.

Един до три месеца за сделка

По отношение на търсенето най-голям интерес има към ново строителство двустайни жилища в някои от новите квартали на столицата и големите градове.

По-голяма час от продажбите са продиктувани от финансова нужда на продавача – за обслужване на кредити, за други инвестиции или за други значителни разходи, които трябва да бъдат покрити.

При условие, че на пазара има оферта на пазарни нива, нейната реализация е „почти гарантирана“ за един до три месеца, коментираха от компанията.

Най-същественото изискване на купувачите продължават да бъде бюджетът, с който разполагат за цялата покупка, като 80-90% от сделките се сключват на най-атрактивните нива за съответния сегмент.

Има и един малък процент от купувачи, които са готови да плащат по-висока цена по емоционални причини, но техният дял е незначителен в сравнение с годините на бума.

По прогнози на компанията пазарната ситуация ще се запази сравнително стабилна и през останалата част на годината, като търсенето се очаква да продължава да расте.

"Най-достъпни от 2003 г."

Според компанията в момента цените на жилищата са на най-достъпни нива на база съотношение между цени и доходи от 2003 г. насам. Наред с това достъпът до банково кредитиране е значително подобрен.

Причината това да не довежда до ръст на цените е голямото потенциално предлагане, обясниха от Адрес. Все още има много имоти, които изчакват подходящия момент, за да бъдат предложени за продажба. Също така има и много имоти, на които им предстои намаляване на цената.

На въпрос на журналисти как нивата на безработица влияят върху пазара от компанията отговориха, че самата безработица не оказва директно влияние върху сектора.

Това, което влияе върху пазара, е страхът от безработица, обясни Павлов. През 2009 г. различни данни сочеха, че 60% от хората се страхуваха от загуба на работа. Днес тези опасения са много по-малко и на практика се забелязва значителен ръст на броя на обявите за работа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
ale1, аз не съм пророк, а икономист 8-))Определено не говоря както ми дойде - това го правят пророците :-)) хехехРазбрах за наближаващата криза още Септември-Октомври 2007 година, защото следя световната икономика и световните пазари! От тогава до сега имам коментари по темата в различни сайтове. Имам и блог, в който коментирам конкретно положението в БГ с оглед политиката на управляващите, където обяснявам защо в нашата мила татковина не излизаме от кризата, както в нормалните държави... Напротив - от 2009 година насам с ГЕРБ не само не излизаме, но затъваме повече, както вече е видно и с просто око!Виждам, че ти доста вярваш на медиите - точно така стана и бума (балона), защото хората масово повярваха, че цената на имотите е такава ;-)) хахахаСега се оказва, че медиите всъщност масово са излъгали, нали? :-))Е, ти ако вярваш на това, че след като е написано в медиите, то е преценено - вервай си :-)) Проблемът ще си е изцяло твой !В този свят оцеляват само мислещите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
ale1
преди 12 години
тук има двама-трима пророци които си говорите каквото ви дойде........не че има нещо лошо, но трябва желанията ви да са калкулирани предварителновсъщност желанията ви бяха калкулирани по време на бума - 2006 /2008 год а през 2010 вятъра се обърна обратно....с други думи - закъснели сте с една година !Щом нещо се напише - значи е преценено че е така.и още нещо , най-важното ;) :Комуникацията с медиите винаги е в Еднопосочен / Уведомителен форматникой не се интересува от мнението Ви - просто ви уведомяват какво следватака уведомиха Продавачите през 2009 че следва спад , същото е и СЕГА , само че спадът свърши и следва Покачванье !на всички пазари има три категории участници + МЕДИИ !продавачи,купувачи , Банки - които управляват пазара с публикации като настоящата.......за следствието/ ефекта трябва да питаш психолозите-белким успеят да те убедят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Малка корекция по т. 1Ръстът не е в %, а 4 пъти !!ОК, но нали се сещате, че 2009 година някои банки откровено бяха спрели ипотечното кредитиране, а други даваха безбожно скъпи оферти с идеята никой да не вземе кредит - идеята беше да не създават паника, да има кредитиране, но всъщност да не се дават пари!!!Вземете в предвид и кризата, която тогава набираше скорост - дори хората с пари заемаха изчаквателна позиция, т.е. не са купували!!!Това идва да покаже, че де факто сделките са клоняли към нулата!!!Е, при това положение 4 пъти си е направо смешен ръст ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Понеже темата за имотите ми е любимата ... все пак следя развитието на пазара от 2004 година насам ... в случая бих се съгласил със статията!!1. Ръстът се дава в проценти спрямо дъното - нормално е да е положителен, след като се гледа дъното!! ;-)) хахаха2. Като кажете КРИЗА - тя е само за бедните слоеве, за пролетариата! Нали се сещате, че в природата нищо не се губи ;-)) Загубата за едни е печалба за други и точно това става в момента!Когато бедните не могат да си платят кредита, идва чичко паричко и започва да изкупува имоти на евтинджос, които ще продаде след няколко години отново на ... бедните слоеве!!! ;-)) Разбира се, със съответната печалба :-))В тази схема печели чичко паричко, банките са си взели своето - пролетариата го издухва...3. Статията не коментира кризата, а КРИЗА си има и тя ще се задълбочава още поне до края на годината!!!4. Няма коментар за цените, а те не само падат, а направо се срутват!!! Всъщност, следващата статия в Инвестора коментира точно това!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 12 години
кредитчо , много си продуктивен - само под една публикация - ЧЕТИРИ постада позная ли къде те стега чепико ?-------------ако ти се рови да потърсиш преди две год - ще намериш И нещо което ще ти освети ситуацията допълнително:-----------смяната на тренда е свързана с ожесточени коментари на тези,които усещат че се ги "мушнали" отзад ..........както се казва:Един умира-друг му го НАВИРА.............сега е същото , но ти си този който Вече е в Партер..........палачинката се обърна.........иначе нищо ново под слънцето....само дупетата са различни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Освен това, сега се сещам, че подобни прогнози (за по-достъпни цени) на новите имоти имаше и за българския пазар (от професионалист естествено). Не ми се рови сега да търся, но ако мнооого държиш може да се пробвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 12 години
Приятелю, не те разбрах. Първо казваш, че говоря глупости, а после се съгласяваш с (и потвърждаваш) някои от нещата, а с други частично. Освен това, може би не си забелязал, но за тези неща аз цитирах румънски професионалист (от бранша) и изразих вяра, че това ще се случи и у нас....Чети по-внимателно, моля те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
martis
преди 12 години
... приятелю говориш глупости, както всъщност и останалите с коментари по темата. Конкретно за новите проекти, които ще са с по-добра локация и дизайн и на по-достъпни цени. Виж, ако говориш за по-добро качество ще се съглася - т.е. новите обекти, които предстоят да бъдат построени в големите градове в БГ през следващите години действително ще са по-качествени и с по-добър дизайн. Простата причина за това е, че повечето аматьори, които се вляха в този бизнес през миналите години вече фалираха или са пред фалит. Така остават големите и в болшинството си професионални компании, които освен да докопат парцел, се интересуват и какво точно би било най-добре да построи на него, с оглед на реалното търсене. Но трябва да кажа, че тезата ти за по-добрите локации куца ... предполагам и сам можеш да си отговориш защо. Относно цените - съгласен съм само до някъде. Действително цените за качествените имоти вече ще са по-реални (по съотношение качество-цена), но това не означава, че ще са по-ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Тия от Адрес на сабуждане от мокри сънища, не се ли усещат че са вече в реалността...Личното ми мнение:http://nasofr.blog.bg/biznes/2011/03/03/rekviem-za-imotniia-pazar-v-bylgariia.698110Тая статия с чисто сърце ще я добавя към списъка със субективните в блога си. Като ми се отговори на 10-ките въпроси поставени в моите писания, може да видя някакъв смисъл от купуване на имот, а те продължават да мълчат на толкова неудобни въпроси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
А алтернатива ще има. Ето, преди седмица, *** писа за Румъния: "новите проекти ще бъдат с по-добра локация, по-професионален дизайн и на ПО-ДОСТЪПНИ ЦЕНИ". Което вярвам, неизбежно ще се случи и у нас:http://***.investor.bg/news/article/119586/122.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още