IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на жилища с финансови затруднения настъпват на пазара

Само през лятото собствениците на имоти, които имат финансови проблеми или се затрудняват с изплащането на кредит и са се решили на продажба, са се увеличили с 20%

12:40 | 13.09.11 г. 16
Продавачите на жилища с финансови затруднения настъпват на пазара

С 20 на сто са се увеличили собствениците на жилища, които са се решили на продажба заради финансови затруднения, през лятото (юни, юли и август) в сравнение с аналогичния период на миналата година, показват данни на Адрес Недвижими имоти.

Статистиката на агенцията сочи още, че в периода април – август 45% от продавачите са се разделили с имотите си заради финансови затруднения. Проблеми с изплащането на ипотечен кредит са принудили 24% от продавачите да обявят жилищата си за продажба. Също толкова са били и продавачите с проблеми при изплащането на потребителски заем, сочат данните на компанията.

За 36 на сто от продавачите през лятото имотът, който са предложили на пазара, е бил излишен, а 13 процента са пристъпили към продажба с цел закриване на инвестиция.

„Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово“, посочва Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията. По думите му цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте. „Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва“, коментира той.

Според него доброволната продажба на жилището е по-добрият изход за затруднените собственици, отколкото публичната продан. На публичен търг имотът може да се продаде на цена с над 60% по-ниска от тази, за която е закупено, посочват от агенцията. Освен това, процедурите са бавни и носят след себе си допълнителни такси и разходи, които отново се натрупват към дълга на кредитополучателя.

Хора с трудности при изплащането на кредита си са продавали главно двустайни и тристайни апартаменти в границите 50 хил. - 70 хил. евро, показва статистиката на компанията. Реализирани са и продажби на двустайни жилища на цена до 50 хил. евро.

Профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете, е мъж на възраст между 31 и 40 години. Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на дълговете по закупените тристайни жилища.

От агенцията отчитат стабилизиране на пазара на жилищни имоти през лятото. Най-голямо е търсенето от страна на младите и на средна възраст купувачи.

Най-активен през летните месеци е бил пазарът в столичния комплекс „Люлин“, показват данните на консултанта. По-голямата част от сделките са били за двустайни и тристайни жилища с цена за кв. м около 620 евро. Интензивен е бил пазарът на имоти и в „Надежда“, където квадратният метър през лятото е струвал средно около 600 евро, но са се сключвали сделки за по-малки имоти. В „Манастирски ливади“ сделки са се сключвали на около 800 евро/кв. м, а в „Младост“ - за около 700 евро.

Във Варна най-активен е бил пазарът на жилища в кв. „Бриз“, където кв. м е струвал около 750 евро през лятото. В „Левски“ сделки са се сключвали на средно 730 евро за кв. м., в „Младост“ - на 530 евро, Окръжна болница – 850 евро, Цветният квартал – 890 евро, Аспарухово – 600 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
mirovalkov
преди 12 години
Всички трябва да осъзнаем, че Българските банки са едни от най-печелившите в света. Да Вдигането на Лихвите затруднява много от хората, които плащат ипотечни заеми, и много от тях ще изпаднат в неплатежоспособност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Всички обвиняват Банките ... , че кой е карал народо да взима пари на заем?! При подписването на договора за кредит е уточнено, че банката си запазва правото да променя лихвата, която се движи от международните лихвени нива. Нашият българин е редно да си направи сметката, че има два вариянта - или след време да плаща по-ниска лихва или по-висока. От тук следва да си прецени, може ли да се позволи по-висока лихва. Е, ако са му минали тези мисли през акъла, не би трябвало да има проблеми след това. Не, че аз искам да защитавам банките, но и хората са си виновни, че са лакоми и алчни за лесни пари. Парите се изкарват с труд, ето това е сигурна инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Българинът още не е научил горичвия урок, че една инвестиция може да бъде не само печеливша, но и губеща. Наскоро имаше статия в някакъв вестник, че британци продавали имоти по морето с 60% загуба. Разумна стъпка - преценили са, че инвестицията им е губеща и гледат да излязат от пазара колкото се може по-бързо, за да минимизират загубите си. Българинът подобно нещо не може да си представи. Ще купи примерно апартамент за 50 000 Евро, на втората година ще тръгне да го продава за 60 000 и няма да свали и цент от цената, ако ще да чака и 30 години. В края на краищата може и да дочака - и вместо да продаде апартамента през 2011-а за 40 000 Евро и да реализира 10 000 Евро загуба, ще го продаде през 2041-а за 60 000 Евро, които с изчисляване на инфлацията ще се равняват на около 20 000 Евро днес :-) Обаче ще е на яка далавера :-) И ще се самоуспокоява с крилати сентенции от рода на "цената на имота пада само когато падне самият имот" и "какво му е на имота, ни вода иска, ни храна" :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
RedBot
преди 12 години
Топлофикациите, ЕРПта, моб оператори и пр. монополисти, са като забавачница в сравнение произвола на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Още са доста височки цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
kreditkiller
преди 12 години
Ако банките не им бяха увеличили ЛИХВИТЕ, много от хората щяха още да плащат. Имам познат който ми сподели, че ако банките му върнат надвзетите пари от едностранното увеличение на лихвата, с тях ще може да си плаща РЕДОВНО ВНОСКИТЕ ЦЯЛА ГОДИНА. Предполагам, че той е някакво изключение, но за повечето хора ще важи период от 6-10 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още