IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардери от "новия свят" вдигат жилищните цени във водещите световни градове

Богатството на милиардерите създава нов световен супер клас от имоти

16:11 | 21.09.11 г.
<p>
	Цените на жилищата на свръхбогатите в топ 10-те града по света са нараснали средно с 10% през първото полугодие. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Цените на жилищата на свръхбогатите в топ 10-те града по света са нараснали средно с 10% през първото полугодие. Снимка: sxc.hu

Класация на градовете

Новият индекс на Savills показва, че Хонконг е в своя собствена лига на супер високи цени. Градът е и най-скъп за жилища за типичните международни бизнесмени.

Имотите за милиардери в Хонконг се продават на средна цена от 72 хил. паунда за кв. м. Следва Токио с 56 хил. паунда и Париж с 35 400 паунда. По този показател суперлуксозните имоти в Хонконг достигат цени, които са повече от два пъти над тези в Лондон и над 10 пъти над цените в Сидни - най-евтината локация за милиардери.

Индексът разкрива и някои интересни наблюдения за размера на жилищата за свръхбогатите. Домовете на милиардерите в Хонконг може и да струват повече като цена на квадратен метър, но са сред най-малките - средната им площ е малко над 460 кв. м, като изпреварват само Москва, където площта е 427 кв. м.

Сидни оглавява класацията по площ, която е почти 1900 кв. м, но истинската изненада е Токио, номер две по цени, където т. нар. жилища за милиардери са със средна площ 1500 кв. м. Имоти с подобен размер са рядкост в града.

Ръстът на цените на ултраскъпите жилища от 2005 г. е най-висок в икономиките от развиващия се "нов свят" - Сингапур (+144%), Мумбай (+138%), Москва (+110%) и Хонконг (+83%). Тази тенденция отразява географията на новозабогатялото поколение и създаването на нови милиардери през периода.

В общи линии пазарите на суперлуксозни имоти в "стария свят" регистрират по-слаб растеж на цените, но за момента те преобладават в първата половина на класацията като цяло. Лондон, Париж и Ню Йорк започват да предлагат добри стойности за супербогатите, тъй като на тези пазари цените са относително стабилни, както и политическата ситуация.

Като цяло по-космополитните градове се представят много по-добре от местата, където има рестрикции за покупките от чужденци, или пък тези, които не са толкова привлекателни.

Лондон е истински магнит за международно богатство през последните години. Нетните инвестиции там през миналата година възлизат на над 3,3 млрд. паунда. В Париж цените неотдавна скочиха рязко, най-вече поради позицията на града като атрактивен входен пункт за територията на Шенген.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още