IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значението на световните градски средища за икономиката на бъдещето

600 световни града ще генерират 65% от световния икономически ръст до 2025 г., показва доклад на McKinsey

10:12 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основната сцена на промените ще са развиващите се пазари. Изглед от Хонконг. <em>Снимка: Trodel. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Основната сцена на промените ще са развиващите се пазари. Изглед от Хонконг. Снимка: Trodel. Лиценз: Creative Commons

Оборудвани с необходимата детайлна информация за соътветните градски пазари, компаниите трябва да влагат ресурси, за да могат проактивно и агресивно да се възползват от възможностите.

Онези от тях, които разберат и отговорят на градските пазарни условия, имат шанс да постигнат огромни ползи и печалби, се казва в доклада.

Въпреки това отделно проучване на компанията, публикувано наскоро, показва, че по-малко от 20% от бизнес лидерите взимат решения, базирани на спецификите на отделния градски пазар.

Различни предизвикателства стоят пред политиците. В развиващите се страни основната задача ще бъде свързана с управление на ръста по начин, позволяващ да се избегнат „разхищения на мащаба“ (предизвикателствата на големите бизнеси и правителства, свързани с растящите разходи за производство на единица продукт/услуга, бел.ред.) и да се създаде базата за устойчиво икономическо развитие.

В развития свят целта ще бъде да се поддържа „здравословно“ ниво на ръст чрез повишена продуктивност, нови бизнес инвестиции и по-интензивни връзки с развиващите се райони.

Повишени изисквания

От компанията разглеждат три сектора в детайли, за да предоставят идея за повишените изисквания, свързани с революционните урбанистични и икономически промени, които очакват нашата планета през идните десетилетия.

Сгради. До 2025 г. световните урбанистични центрове ще трябва да изградят нови сгради, съответстващи на 85% от днешния жилищен и търговско-административен сграден фонд.

Само във въпросните 440 града ще възникне необходимост от нови жилищни и бизнес площи от 44 хил. кв. км.

Градският строителен бум ще изисква общи инвестиции на стойност 80 трлн. долара.

Пристанища. Капацитетът на пристанищата за глобален контейнерен трафик трябва да нарасне над 2,5 пъти от днешните нива, за да покрие растящото потребителско търсене на продукти по света.

Инвестициите, необходими за разширяване на пристанищния капацитет до 2025 г., са над 200 млрд. долара, а 80% от тях трябва да бъдат направени на развиващите се пазари, изчисляват от компанията.

Вода. Очаква се нуждата от вода от градските водоизточници да нарасне с близо 80 млрд. куб. м, което е над 20 пъти повече от днешното потребление на вода на щата Ню Йорк и 40% над днешното глобално потребление на вода в градовете.

За целта ще са необходими общи инвестиции във водни източници и пречиствателни станции от 450 млрд. долара до 2025 г., от които около 200 млрд. долара ще бъдат в същите 440 града в развиващия се свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още