IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За умните глави и финансовите пазари

Всеки инвеститор трябва да мисли самостоятелно, вместо да разчита на това, че умните глави на пазара ще му подскажат правилното решение

10:08 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
За умните глави и финансовите пазари

„Умните глави“ на финансовите пазари обичат да правят сложни изказвания в медиите по различни икономически въпроси и минават за авторитетни личности във финансовите среди. Според сертифицирания финансов анализатор (CFA) Майкъл Шмит техните изказвания понякога предоставят ценна информация или насоки, но не е добре човек да разчита на мнението на един специалист когато взема решение за инвестиране.

В своя публикация в Investopedia Майкъл Шмит съветва инвеститорите да не позволяват на една „умна глава“ да заглуши със своите приказки истинското послание на пазара. Всеки инвеститор трябва да има собствени критерии, чрез които да се ориентира за случващото се на пазара, който винаги отразява колективната психология на всички участници.

Умните глави съществуват във всякакви разновидности: експерти, консултанти, специалисти, анализатори, гурута, стратези, спецове. Някои от тях са се утвърдили като компетентни личности през годините, други сами са се провъзгласили за такива, а трети просто се опитват да продадат някаква стока или услуга.

Те често поддържат бюлетини или блогове на икономическа тематика, понякога имат опит в политиката, но в най-общия случай работят като анализатори и стратези в големи инвестиционни компании. Квалификацията им варира от няколко години опит в областта на икономиката до докторска степен по икономически науки.

През по-голямата част от своето време умните глави изготвят краткосрочни или дългосрочни икономически прогнози, за които използват комбинация от текущи, минали и водещи икономически индикатори. Те често дават своето обяснение за това, което се случва на финансовите пазари, както и прогнози за бъдещото развитие. Техните прогнози трябва да се доближават до истината, за да могат да поддържат своя авторитет, но въпреки това често са неверни.

Причините за тези грешки са различни. От една страна, икономическото развитие и движенията на котировките са трудно предсказуеми. Ако човек подкрепя теорията за ефективността на пазарите, тогава цялата налична информация е вече отразена в цените на финансовите активи. Но ако човек е по-склонен да вярва, че пазарите са неефективни, тогава би могъл да извлече известна полза от изказванията на умните глави.

Преди да последва техния съвет обаче, всеки трябва да се запознае с инструментите и моделите, които умната глава използва при изготвянето на своята прогноза. Моделите за изчисление на справедливата стойност на една акция, както и иконометричните модели са твърде различни, което обяснява и различията в прогнозите. Разбира се, винаги има и такива умни глави, които просто предполагат, без да се позовават на никакви модели и изследвания.

Прогнозите на специалистите до голяма степен отразяват и структурата на индустрията, в която работят. Например, прогнозите на експерти, работещи за инвестиционни дружества с по-рисков профил на инвестиране, често са по-оптимистични в сравнение с тези, които управляват нискорискови фондове.

Изводът е ясен – човек може да използва като ориентир дългосрочните икономически прогнози от колективни проучвания, но преди всичко трябва да мисли самостоятелно и да не чака правилното решение наготово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още