IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания намалява, но молбите за помощи нарастват

Данните за двата показателя се разминават за втори пореден месец, частния сектор успява да компенсира съкращенията в публичния

16:29 | 13.07.11 г.
Безработицата във Великобритания намалява, но молбите за помощи нарастват

Безработните във Великобритания намаляха между март и май с 0,1 процентни пункта до 7,7%, или с 26 хил. души спрямо предходните 3 месеца, сочат данните на британската служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Въпреки това броят на хората, подали първоначални молби за помощи за безработни през юни, нарасна с 24 500 души до 1,52 млн., което е най-големият ръст за последните 2 години.

Коригираните цифри за май показаха увеличение от 22 500 души на подалите първоначални молби.

Общият брой на на получаващите помощи за безработни е нараснал с най-високо темпо от март 2010 г. насам.

Това е втори пореден месец, в който данните за безработицата като цяло намаляват, а броят на подалите първоначални молби за помощи за безработни нараства.

От статистическата служба обявиха, че част от противоречието между двата показателя се дължи на броя на жените, подали молби, заради промени в системата за помощи.

В съобщението се посочва, че броят на дълготрайно безработните е намалял с 37 хил., макар че е нараснал с 11 хил. души броят на хората без работа за по-малко от година.

Безработните между 16- и 24-годишна възраст са намалели с 42 хил.

Мнозина икономисти смятат, че броят на първоначално подадените молби за безработица е по-добър показател за моментното състояние на пазара на труда.

„Докато данните предполагат някакво колебливо подобрение, ... по-актуализираната информация показва, че слабостта е пред нас“, заяви Крис Уилямсън, икономист в института Markit.

„Броят на свободните работни места е намалял със 7 хил. между първото и второто тримесечие на годината и последното изследване на Markit на препоръките за работа показва, че броят на хората на постоянна работа е демонстрирал най-слабия си растеж през юни за последните 22 месеца“, добави той.

Броят на заетите се е увеличил с 50 хил. души в сравнение с предходното тримесечие до 29,28 млн., което е най-голямото увеличение за повече от 2 години.

Заплащането също продължава да нараства със скромно темпо. Средната заплата без премиите се е повишила през периода март-май с 2,1%, което е над предварителните очаквания, което обаче е доста под ръста на инфлацията от 4,2% през юни.

„Струва си да си спомним, че заетостта не намаля според очакванията по време на рецесията, отчасти защото бизнесът задържа персонала чрез непълно работно време, намаляване на заплащането и други механизми“, заяви Найджъл Мийгър, директор на Institute for Employment Studies.

„Другата страна на тази монета обаче е, че мнозина работодатели в момента разполагат с необходимия персонал, за да бъдат подготвени, когато икономиката се върне към растеж, без да наемат нови хора. Като се има предвид, че ръстът е сравнително слаб, не е изненадващо, че като цяло пазарът на труда остава анемичен, което се потвърждава от данните“, обоснова се той.

В съобщението на статистическата служба се вижда, че броят на новите работни места, създадени от частния сектор, все още изпреварва орязването им в публичния сектор. В публичния сектор работните места са намалели с 24 хил. през периода март-май, което е доста под 104 хил. нови работни места, създадени в частния сектор.

„Днешните основни данни за безработицата показват някои окуражаващи новини“, заяви генералният секретар на британската профсъюзно обединение TUC Брендан Барбър.

„Ако обаче се вгледаме в цифрите по-отблизо, има притеснителни сигнали за бъдещето“, добави той.

Освен увеличените първоначални молби за помощи за безработни той изтъкна и „големия скок в съотношението на безработните към свободните работни места - до средните за страната 5,4 души, борещи се за едно работно място, от 5,0“. „Има части от Лондон и Шотландия, където около 30 души претендират за едно работно място, а в Херингей те са 39“, подчерта Барбър.

Дейвид Кърн, старши икономист в Британската търговска камара, е съгласен, че има причини за притеснения на фона на главно положителните данни.

По думите му те включват повишаването на броя на икономически неактивните хора и новия рекорден брой на онези, които работят на непълно работно време, защото не могат да си намерят работа на пълно работно време.

„Частният сектор иска и е способен да създаде работни места, но не трябва да бъдем самодоволни. Изглежда трябва да очакваме още съкращения в публичния сектор през следващите няколко месеца и очакваме безработицата да нарасне със 150 хил. души до 2,6 млн. през следващите 12-15 месеца“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още