IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото продължава да пропада

Страховете, че дълговете на Испания излизат извън контрол станаха причина за разпродажби в Азия и поевтиняване на петрола

10:05 | 23.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протести срещу мерките за икономии, наложени от правителството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протести срещу мерките за икономии, наложени от правителството. Снимка: Ройтерс

Курсът на еврото се смъкна до 11-годишно дъно срещу йената в началото на новата седмица. Спрямо щатския долар пък единната валута се върна до най-ниската си стойност от юни 2010 година досега.

В основата на поредния натиск срещу еврото са страховете, че дълговите проблеми на Испания се задълбочават, пише BBC.

Тази сутрин еврото поевтиня до 94,36 йени за евро, което не се е случвало от ноември 2000 година. Доларът пък напредна до 1,2087 EUR/USD, като това е най-ниското ниво от юни 2010 година насам.

В петък стана ясно, че област Валенсия в Испания е поискала помощ от правителството, защото не може да се справи с финансовите си проблеми. Това предизвика ръст в доходността на испанския дълг, която скочи с четвърт процентен пункт до 7,28% по десетгодишните книжа. Основният борсов индекс IBEX 35 пък се срути с 6%, отбелязвайки най-слабия си ден за последните две години.

Днес в испанската преса пък се появиха спекулации, че помощ ще бъде потърсена и от местната власт в Мурсия. Поради тази причина доходността по десетгодишните облигации на Испания скочи до рекордните откакто страната е част от еврозоната 7,368%.

„Страховете са, че заради дълговите си проблеми Испания вероятно ще има нужда от спасяване от Международния валутен фонд и еврозоната“, коментира Джъстин Харпър от IG Markets за BBC.

“Това кара инвеститорите да бягат от еврото и да се насочват към относително по-сигурни активи“, смята той.

Негативните настроения се отразиха на търговията на азиатските борси в първия ден от седмицата. Основните борсови индекси в региона записаха значителни спадове, като в Южна Корея Kospi отстъпи с 2,1 на сто, в Япония и Хонконг загубите също са около 2%.

На този фон цената на лекия суров петрол в САЩ губи 2,2 на сто до 89,93 долара за барел, а в Лондон брентът поевтинява с 2% спрямо петък до 104,69 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още