IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед прекратява капиталовите облекчения за банките на 31 март

Решението за облекчаване на капиталовите изисквания се приема като ключово за успокояване на бурните пазари на облигации в ранните дни от пандемията

17:52 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ ще прекрати значителната капиталова почивка за големите банки след края на март, отказвайки исканията от Wall Street да удължи мярката, въведена миналия април в отговор на коронакризата, съобщи Bloomberg.

Федералният резерв отказва да удължи мярката, която намали размера на капитала, който банките трябваше да поддържат като процент от сумата на активите им. Този ход може да разклати Wall Street и пазара на облигации, предупреждава CNBC.

В кратко съобщение Фед заяви, че временната промяна в неговия коефициент на допълнителен ливъридж (SLR) за банковите компании ще изтече, както е планирано, на 31 март.

За да облекчи напрежението на пазара на ценни книжа в резултат на пандемията и да насърчи кредитирането на домакинствата и бизнеса, Управителният съвет временно промени SLR миналата година. Оттогава пазарът на облигации се стабилизира. Въпреки това поради неотдавнашния ръст на издаването на държавни ценни книжа, Съветът може да се наложи да калибрира SLR с течение на времето, за да предотврати напрежения, които биха могли както да ограничат икономическия растеж, така и да подкопаят финансовия стабилност, се посочва в съобщението на Фед.

Решението за облекчаване на капиталовите изисквания се приема като ключово за успокояване на бурните пазари на облигации в ранните дни от пандемията. Нуждата от парични средства доведе до масови разпродажби на пазара на облигации, които Фед успя да покрие чрез своите програми за ликвидност.

Централната банка заяви, че ще поиска публичен дебат за това как да коригира съотношението на допълнителния ливъридж в бъдеще.

„Управителният съвет ще предприеме подходящи действия, за да гарантира, че всякакви промени в SLR не нарушават общата сила на изискванията за банков капитал“, се казва в изявление на Фед.

Акциите на банките поевтиняха рязко след съобщението. Wall Street активно лобираше за удължаване на мярката, тъй като банките бяха наводнени с депозити, които изискват от тях да притежават компенсиращ капитал.

„Изненадващо е. Можете да го видите до известна степен от реакцията на пазарите“, коментира Михаел Шумахер, ръководител на стратегиите за лихвените проценти в Wells Fargo.

В решението си да не удължи облекчението за банките Фед рискува по-нататъшно покачване на лихвените проценти, тъй като банките може да решат да продадат някои от своите активи, за да не се налага да поддържат задължителните резерви.

Представители на Федералния резерв твърдят, че държавният пазар се е стабилизирал и решението от петък не трябва да промени това.

Служителите на Фед настояват, че банките все още са добре капитализирани и не вярват, че ще трябва да продават своите държавни ценни книжа, за да отговорят на изискванията за капитал. Най-големите банки имат капитал от около 1 трилион долара и промяната на SLR ще коригира тези нива само незначително, казаха служители на Фед.

Съотношението на допълнителния ливъридж е следствие на банкови реформи след Голямата рецесия, които се стремят да гарантират, че банките не поемат твърде много риск. Длъжностните лица на Федералния резерв се притесняват, че облекчаването на съотношението може да насърчи банките да се наводнят с прекалено рискови активи, което им носи същата тежест като това да поддържат изискванията при държане на по-сигурни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още