IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада първа от страните от Г-7 ще намали паричната подкрепа за икономиката

Очаква се следващите стъпки за намаляване на покупките на облигации да бъдат предприети още през следващия месец

15:07 | 24.03.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Канада сигнализира, че ще бъде първата централна банка от групата на Г-7, която ще започне да отнема крака си от газта, тъй като икономическото възстановяване на страната от кризата с коронавирус се ускорява, съобщава Bloomberg.

Заместник-гуверньорът Тони Гравел изложи основни правила, които централната банка ще използва, за да забави темпото на своите покупки на канадски държавни облигации. Програмата за количествено облекчаване е ключов инструмент, който банките използват, за да поддържат ниските лихвени проценти на пазара след удара на пандемията преди година.

Коментарите показват по-голяма готовност на Канада в сравнение с Федералния резерв и други големи централни банки да намали подкрепата за икономиката. Анализаторите очакват, че следващите стъпки за намаляване на покупките на облигации ще бъдат предприети още през следващия месец.

Японската централна банка вече промени своите стимулиращи програми, но увери, че не намалява стимулите, а подобрява на ефективността и устойчивостта на своите мерки.

Думите на Гравел „потвърждават очакванията ни, че банката е готова да промени размера“ на нейната програма за изкупуване, заяви Иън Полик, ръководител на отдел „Изследвания с фиксиран доход, валута и стоки“ в канадската Imperial Bank of Commerce.

Централната банка на Канада закупува държавни облигации за минимум 3,2 млрд. щатски долара (4 млрд. канадски долара) всяка седмица, натрупвайки ценните книжа за над 250 млрд. канадски долара през последната година. Този темп вероятно вече не е оправдан на фона на драстично подобряващата се перспектива, подпомогната от възстановяването на цените на суровините и стабилния пазар на жилищата.

По-голям проблем в Канада, отколкото в други държави, е нарастващият дял на притежаваните от централната банка облигации. В момента тя притежава малко повече от 35% от общия пазар на държавен дълг на Канада. Гуверньорът Тиф Маклем заяви, че когато делът се повиши над 50%, функционирането на пазара може да се наруши.

канада канада

В същото време анкетирани от Bloomberg икономисти очакват повишение на лихвения процент в началото на 2023 г., тъй като смятат, че централната банка ще бъде по-оптимистична за потенциала за икономически растеж от април.

Прогнозите на икономистите са, че централната банка ще намали седмичните покупки до 3 млрд. канадски долара с решение на заседанието си на 21 април. Очаква се покупките да бъдат намалени с още 1 млрд. канадски долара на седмица по-късно тази година.

В същото време банкерите уверяват, че намаляването ще бъде „постепенно и с премерени стъпки“. Централната банка в крайна сметка ще сведе нетните покупки до нула, когато „възстановяването е в ход“. Но дори и тогава ще остави значително количество стимули поради запаса на натрупаните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
В Канада на човек е $37.5 месечната здравната вноска. Интересно наистина как издържат без да фалират. Освен това те са под ръководството на всяка провинция, а не на федерално ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
абе на тия що не им изнемогва здравната система... сигурно щото е платена !Само ако си плащаш е ефективно ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още