IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна едва ли ще промени плановете на ЕЦБ

Европейският регулатор ще прекрати покупките на активи през лятото и ще повиши лихвите до края на годината

17:14 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще пренебрегне заплахата за икономическия растеж от войната в Украйна и ще прекрати покупките на облигации през лятото, а първото лихвено повишение от над десетилетие насам ще се случи през декември, смятат икономисти, анкетирани от Bloomberg.

На фона на инфлацията, която е вече почти четири пъти над целевото равнище на банката от 2% и която руската инвазия в Украйна допълнително ускорява, се очаква ЕЦБ да прекрати покупките на облигации през юли. Основната лихва, която понастоящем е на ниво от -0,5%, ще достигне нулево равнище през март догодина, като така ще сложи край на продължилите осем години отрицателни лихви.

Такъв сценарий предвиждат и големи международни банки като Morgan Stanley, които прогнозират лихвено увеличение през декември и последващи умерени повишения. Пазарите обаче са в очакване на по-агресивни ходове в края на годината, с които лихвата да се върне на нулево равнище.

В петък Goldman Sachs измести прогнозите си за лихвено повишение по-напред в годината - съответно през септември и декември, когато лихвата ще бъде увеличена с 25 базисни пункта.

Източник: Bloomberg L.P.

Въпреки че пътят към по-бързо нормализиране на паричната политика, сигнализирано от гуверньора Кристин Лагард в началото на годината, не се е променил много, икономическата среда сега е различна.

Войната в Украйна предизвика опасения за рецесия в еврозоната, а правителствата обмислят забрана на руския внос на енергоносители, която ще нанесе значителен удар върху фабриките и допълнително ще ускори покачването на цените.

Според икономистите конфликтът и инфлацията са двата най-големи риска пред перспективите, които усложняват задачата на ЕЦБ - да озапти инфлацията, с което ще задуши остатъците от пандемичното възстановяване, или да поддържа стимулите, което би могло би могло да доведе до инфлационна спирала.

"Войната в Украйна определено постави под въпрос ускореното прекратяване на стимулите", коментира главният икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics Клаус Вистесен.

Следващото заседание на банката предстои да се състои на 14 април. Очакванията са регулаторът да остави основните си параметри без промяна.

Скорошните изказвания на централните банкери предполагат, че повечето от тях - ако не и всички - подкрепят прекратяването на покупките на облигации през лятото и увеличаването на лихвата до края на 2022 г. Протоколите от заседанието през март обаче показаха, че сред Управителния съвет на банката липсва консенсус относно прекратяването на покупките на облигации и инфлационните перспективи.

"Изглежда, че войната в Украйна не е променила ястребовия* контингент в ЕЦБ, който към момента има надмощие... Смятаме, че първото лихвено повишение ще е през декември, въпреки че рисковете сочат към по-ранно увеличение", каза старши икономистът за еврозоната Дейвид Пауъл.

Според Карстен Бжески от ING Group по-устойчивото ускоряване на инфлацията "може толкова да изплаши ЕЦБ", че банката "да завиши лихвите с 50 базисни пункта през септември".

По-рано тази седмица икономисти от Deutsche Bank, начело с Марк Уол, заявиха, че "ЕЦБ може да предприеме по-големи увеличения - от 50 базисни пункта - на едно или повече заседания".

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още