IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България оглави нова класация като топ офшоринг дестинация в Европа

Страната ни е една от осем нови дестинации в топ 30 най-добри офшоринг локации в света за 2010 г., според Gartner

16:25 | 29.12.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
България оглави нова класация като топ офшоринг дестинация в Европа

България бе класирана на лидерска позиция в нова класация на най-предпочитаните дестинации за офшоринг услуги (изнасяне на бизнес дейности към други държави) в Европа.

Според подреждането на международната консултантска компания Gartner, Inc. страната ни е една от 30-те най-атрактивни локации за офшоринг услуги в света, а в Европа заема първо място. Класацията е изготвена на базата на 10 критерия, сред които чуждестранни езици, държавна подкрепа, наличие на подходящи специалисти, инфраструктура, образователна система, цена, политическа и икономическа среда и др.

Степента на атрактивност на пазарите е класирана като „слаба“, „средна“, „добра“, „много добра“ и „отлична“.

В друга класация на A.T. Kearney от 2009 г. страната ни бе класирана на 13-то място по атрактивност в света и на първо в Европа.

В новата класация България е една от осем нови страни, които за първи път участват в топ 30 на световните дестинации.

Много организации, които избират да изнесат своите ИТ услуги към по-евтини държави, се затрудняват от задачата да решат коя страни или страни да изберат, се казва в доклада.

„Тази година топ 30-те страни са изключително развиващи се нации “, коментира Иън Мериът, вицепрезидент "Проучвания" в Gartner.

„Тъй като темповете на промяна в развитите страни са по-бавни, ние избрахме да се фокусираме върху онези локации, които все още се установяват и се развиват...“ , казва той.

Общо 13 страни от Европа, Близкия Изток и Африка влизат в топ 30 на световните офшоринг локации. Сред тях Египет е единствената страна, която е постигнала рейтинг по-висок от „добър“ по отношение на държавната подкрепа. Това показва колко още усилия са необходими в региона, за да се създаде среда, която ще подкрепи стремежа на тези нации да се превърнат в офшоринг дестинации от световна величина.

От Gartner отчитат, че сред световните локации се наблюдава известно влошаване по отношение на показателя „образователна система“.

Наред с това миналогодишните лидери по отношение на ценова атрактивност – Египет, Словакия и Украйна – са се понижили от „много добра“ към „добра“, което е индикатор за ценовия натиск, който се забелязва в момента, причинен от икономическата криза и повишеното търсене на някои ограничени ресурси, казват от Gartner.

Общо седем развити страни са излезли от класацията тази година – Австралия, Канада, Ирландия, Израел, Нова Зеландия, Сингапур и Испания. Въпреки това те все още трябва да се третират като значими в контекста на офшоринг сектора към близки дестинации, въпреки че тяхната ценова атрактивност е донякъде по-ниска. Такива локации обаче предлагат значително предимство на организациите, търсещи балансирано портфолио от страни, към които да изнесат дейностите си.

Топ 30 локации за офшоринг услуги за 2010 г. по регион:

Европа, Близкия Изток и Африка: България, Чехия, Египет, Унгария, Мавриций, Мароко, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Южна Африка, Турция, Украйна

Северна и Южна Америка: Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Панама, Перу

Тихоокеански регион: Бангладеш, Китай, Индия, Индонезия, Малайзия, Филипините, Шри Ланка, Тайланд, Виетнам

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
h17
преди 13 години
Страхотно е, че ни предпочитат пред индийците -- хем сме бели, хем сме близо, хем не искаме много повече пари :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
За терминологията:http://bg.wikipedia.org/wiki/Износ_на_производствоА с boogie съм напълно съгласен, но за съжаление българската икономика е силно зависима от директните инвестиции, които в една голяма част са аутсорсинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Ехооо, инвестора - аутсорсинг, а не офшоринг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
boogie
преди 13 години
Добра сравнително. Добра е в контекста на това, че в сриналата ни се икономика отварят работни места. Лошата е, че тези офшорни места са ниско платени. Преди няколко седмици HP обяви, че ще отвори около 2000 нови работни меса и настана телешки възторг. Само че не се казва, че работата не е квалифицирана или не е кой знае колко квалифицирана.(един мой приятел, незавършил Английска филология и последно работил в лизинг фирма, почна там). А хората отиват, защото на фона на българските заплати им дават добри пари. Ама никой не споменава, че в Румъния големи IT компании разкриха развойни центрове, и сигурно хората там ще са по няколко стотин, ама ще взимат колкото тия 2000 тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
keizer
преди 13 години
ей една наистина добра новина, след всичките апокалипсиси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още