IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на HP се сринаха до шестгодишен минимум

Според анализатори проблемите на компанията са в твърде честата смяна на мениджъри и членове на Управителния съвет

10:19 | 24.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	От Уитман се очаква да изправи компанията на крака. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От Уитман се очаква да изправи компанията на крака. Снимка: Ройтерс

Акциите на американския технологичен гигант Hewlett-Packard Co (HP) поевтиняха до шестгодишен минимум, тъй като инвеститорите са разтревожени, че Мег Уитман може би не е най-подходящият избор за ръководител на компанията, предаде AFP.

На вчерашната сесия акциите поевтиняха с 90 цента до 21,90 долара за акция, след като по-рано през деня цената им се понижи до 21,50 долара - най-ниската от май 2005 година.

Инвеститорите не са убедени,че Уитман е правилният избор. Подобно на предшественика си Лео Апотекер, Уитман не идва от хардуерен концерн. Тя обаче направи от Ebay голяма компания. Спрямо HP обаче Ebay изглежда джудже. Анализаторите се съмняват още отсега, че тя ще успее да управлява сложния компютърен концерн, който освен това се намира и в тежка криза.

Гигантът от Силициевата долина ще спечели трудно отново доверието на инвеститорите, след като Апотекер в рамките на 11 месеца понижи на три пъти финансовите цели на концерна и на няколко пъти промени стратегията. По време на управлението му пазарната стойност на концерна се понижи почти два пъти до 48 млрд. долара. Неразбиране на пазарите имаше и заради решението да се изтегли от пазара таблета TouchPad след само няколко месеца по магазините, както и оттеглянето от PC-бизнеса и придобиването на британската софтуерна компания Autonomy за почти 12 млрд. долара.

Уитман трябва да спре това пропадане. След престой при Disney и Procter & Gamble през 1998 г. тя отиде в тогава младия онлайн търговец eBay. Под нейното десетгодишно управление концернът стана една от най-могъщите в света онлайн компании, в началото с 30 служителя, а сега с повече от 15 000 и с оборот от повече от 8,5 млрд. евро.

Реномираното щатско издание Fortune я избра на няколко пъти сред петте най-влиятелни бизнес дами, в Harvard Business Review тя зае осмо място сред 100-те най-добри мениджъри – като единствена жена в десетката. Следващата стъпка в кариерата и беше в посока към политиката – тя се кандидатира за губернатор на Калифорния, но загуби изборите през ноември 2010 г., а от януари е в управителния съвет на Hewlett-Packard.

Бившият мениджър в SAP Апотекер се сблъска с трудности в HP още в самото начало. Според запознати със случващото се в Силиконовата долина проблемите на основаната преди 72 години компания са в постоянно сменящите се мениджъри. Апотекер бе третият шеф за последните шест години, който бе принуден да напусне концерна. Бившият главен изпълнителен директор Карли Фиорина, която в кариерата си може да се похвали с управленски позиции в телекомуникационния гигант AT&T и производителя на телеком оборудване Lucent Technologies, бе уволнена през 2005 г. след спор за новата стратегия на компанията. Наследникът й Марк Хърд трябваше да напусне компанията миналото лято след скандална афера с бивша служителка. Управителният съвет на няколко пъти не дообмисля добре последиците от своите решения, казват пред Ройтерс запознати източници. Някои членове имат чувството, че са само спътници.

Когато през миналата година Апотекер изненадващо е номиниран за шефското място, някои членове на Управителния съвет дори не са го познавали. Вътрешните предложения са били отхвърлени. Това е само един пример за нефункциониращо ръководене на концерн, казват критици.

„Компанията изпусна пътя. Сякаш иска да се самоубие“, казва Том Перкинс от фонда Kleiner Perkins, който държи дял в HP. Някога Перкинс бе част от Управителния съвет.

Едва четирима от общо 14-те члена на УС са били там и преди 2009 г. Затова и почти никой от тях няма дълга обвързаност с компанията. Само през тази година в гремиума се появиха шест нови лица.

„Може би не е най-доброто решение постоянно да променяш хората в управителния съвет“, смята и Пол Хъджсън от консултантската компания GovernanceMetrics International. "Търсих в корпоративната история друг пример за компания, която да е на тръни толкова години. И не можах да намеря нито един", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Fi4eto
преди 12 години
Тази история много наподобява българското Nestle. Ръководствата и стратегиите се сменят по често от тоалетната хартия по кенефите им а новите броики управляват все едно са за малко там, което всъщност и е вероятно. А реформите са на принципа на дарца :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още