IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед потвърди изтичане на данни след хакерска атака

Финансовата индустрия ще иска да получи повече детайли за инцидента, коментира анализатор

16:13 | 06.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв (Фед) в САЩ потвърди, че от сървърите на централната банка е открадната информация след хакерска атака, съобщава BBC.

Централната банка във Вашингтон обяви, че се е свързала с лицата, чиято лична информация е била компрометирана.

Потвърждението от централната банка е направено, след като хакерската организация Anonymous публикува данните на 4 хил. високопоставени банкови служители. Фед не коментира дали двата инцидента са свързани.

Документите, публикувани от Anonymous, съдържат имената и работните места на служители в редица търговски банки и други финансови институции. Предоставени са също така и мобилните им телефони, акаунти за влизане в интернет страници и пощи и съответните пароли към тях. 

По информация на Ройтерс Фед е разпространил вътрешен бюлетин, според който „паролите на банкерите не са компрометирани“, а изтеклата информация представлява база данни с контакти за извънредни случаи при бедствия.

„Фед е наясно, че информацията е била придобита чрез използването на някои временни слабости в интернет продукт“, коментира говорител на централната банка.

„Пропускът в сигурността беше коригиран, малко след като беше открит и вече не представлява проблем. Инцидентът не е засегнал основните операции на Фед“, допълва той.

През последните години хакери, наричащи се Anonymous, успяха да извършат серия атаки над щатски правителствени сайтове и свързани с американското правителство организации като базираната в САЩ разузнавателна компания Stratfor.

През 2011 г.  Anonymous заплаши да предприеме действия срещу Фед във връзка с икономическата политика на банката. Последният инцидент обаче бележи първия случай, когато хакерите твърдят, че са постигнали успех.

Това обаче не е първият път, когато системите на централната банка са компрометирани. През 2010 г. гражданин на Малайзия се призна за виновен, че е инсталирал „зловредна програма“ в мрежата на Фед чрез компютър на една от регионалните банки.

Базиран във Великобритания експерт по кибер сигурността коментира, че финансовата индустрия ще иска да получи повече детайли за инцидента.

„Ако ключови за работата на Фед системи са компрометирани, това ще е много обезпокоително за финансовата общност, защото много институции предоставят на централната банка чувствителна информация“, казва Крис Скинър, председател на Financial Services Club. „Хората ще искат да знаят, как точно се е случило всичко и каква информация е изтекла“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още