IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 хил. фирми работят в ИТ сектора в България

Очаква се 5% ръст на приходите на ИТ индустрията у нас през тази година

11:51 | 06.07.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

10 хил. са фирмите, които работят в сектора за информационни технологии в България, заяви директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева, съобщават от агенцията.

По думите ѝ страната се налага като център на развойна дейност в Европа и същевременно набира популярност в международен план.

„ИТ секторът у нас реализира сериозни приходи и ръстове. Надявам се по този начин да започнат да се развиват и други сектори на икономиката, които ние подкрепяме“, коментира още Захариева.

Тя твърди, че в сектора са започнали да се появяват първите предупредителни сигнали за все по-голяма липса на специалисти.

От агенцията твърдят, че през тази година се очаква делът на предприятията, работещи за износ, да скочи от 65% на 70%. Захариева твърди, че фирмите вече сами подготвят квалифицирания си персонал, тъй като на пазара няма достатъчно кадри.

Секторът у нас вече не се движи само от чуждестранни фирми. Местните вече започват да достигат зрялост и да се стремят към лидерство в региона. Освен това се забелязва готовност от страна на компаниите да инвестират в услуги с добавена стойност, включително облачни технологии, разработка на софтуер по поръчка и създаване на отделни звена за ИТ аутсорсинг.

По думите на заместник-министъра на икономиката Любен Петров очакванията са, че през 2016 г. над 10 хил. компании от високотехнологичната индустрия в България ще генерират приходи в размер на 5,5 млрд. долара, съобщават от ресорното министерство. Според Петров това означава, че в сектора се очаква 5% ръст.

Той очаква този ръст да се отрази и на други сектори на икономиката, така че БВП на страната да започне да догонва развитието на ИТ сектора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Miraka
преди 7 години
Ако си работил с индийци, щеше да знаеш, че стойността, която добавят към проекта е с отрицателен знак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Това е вярно. Индия е милиард + и да говорим за "индийците" е все едно да говорим за "Европейците" някак.. има ги всякакви.НО интепретацията ти на тези факти е грешна, Да, вярно че ще има не 300 а даже 500 000 много добри всяка година, но за работодателя това няма значение. За него има значение отношението 10% от хората му ще стават за нещо, останалите не стават за нищо.После, там манталитета е толкова различен че....Приятел, който ходи там да наема хора, казваше, че там просто наемаш с голямата лопата. Знае не зная... Той почва, обучава се уж нещо, ако му предложат повече пари, просто не идва на работа и отива на друго място.Няма предизвестие, разговори какво не ми харесва...После такива ама има проект ама трябва да се свърши.. няма такъв филм 5 без 5 опакова чантата, 5 часа е на вратата. Камъни да падат, не го интересува. Различни са много и не става толкова лесно, повярвай. Иначе да са ни изяли вече. Китайците са по-отговорни и по-стават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
pantaleev
преди 7 години
Е това е крайност някаква вашето. Ако погледнем статистиките, предполагам ще е по-ясна картинката: 700 Университета35 000 Колежа20 000 000 студента на година завършват, от които около 3 000 000 завършват Engineering & Technology. 10% от тях да стават за нещо, това за 300 000 всяка година, който ще са добри. Не говоря за останалите 90%. И пак това си е доста крайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
https://youtu.be/AmD_8cBqhW0:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Абе честно да ти кажа.. работил ли си с индийци? Английски на добро ниво... ти зарежи, нищо не им се разбира. Като знания... някои знаят но има и такива дето.. е погледни в ЛинкдИн, такива въпроси задават, че не мога да разбера какво питат. Не че не разбират, а хал хабер си няма от това, което се е хванал да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
pantaleev
преди 7 години
Нашите родни политици явно наистина си вярват на приказките. Може и да има някакъв ръст за момента, но той е незначителен на глобално ниво, а и няма предпоставки как да се запази или остане така..България нито има толко много програмисти, нито е чак толкова евтина дестинация. Ако погледнеш статистиките на Индия ще ти стане ясно. Всяка година те имат милиони нови програмисти говорещи средно или добро ниво английски. Ясно е че не са най-добрите, но пък са много и са евтини, а с времето стават и по-добри. Няма как България да се конкурира с тях.Другото е че всеки български гражданин може да отиде и да работи в която и да е от по развитите страни на ЕС. И много млади и кадърни хора избират този вариант. Защо да работи в БГ за 2000-3000 лв, като може да работи за 4-6 000 евро на 2 часа разстояние със самолет от БГ(при толкова евтини цени на полетите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
V.At.
преди 7 години
И аз да добавя. В този бизнес съм от доста време. Това което със сигурност знам че е изключително цикличен. За пример - през 1999 в Щатите имаше "недостиг" от 1.5 млн програмисти. През 2003 голяма част от програмистите останаха без работа включително мои познати. През 2008 не можехме да намерим какъвто и да е програмист. През 2009 при нас за 1 място кандидатстваха 75 човека, въпреки, че сме малка фирма. Така че недостигът за броени дни може да се превърне в излишък. Що се отнася до аутсорсинга - има едно много странно качество, на което още 1992 ядох попарата. Може за броени дни да изчезне от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Абе не се ли уморихте с тая ИТ мантра вече? Що не предложите на дядо Неофит да канонозита ИТ за светец?Ще се казва Свети ИТ! Страната се налага. Налага се, като евтина дестинация за аурсорсинг се налага ама и там румънците и поляците са като нас, ама по-големи, а ако се стабилизира Украйна и влезе в предприсъединителен процес, не ми се мисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още