IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В дългосрочен план блокчейнът ще помогне за трансформирането на бизнеса

Глобалните ръководители с познания в технологиите са готови да направят някои важни стъпки още през следващата година, показва проучване на Делойт

16:29 | 14.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нашите данни от глобалното проучване показват, че значителен процент от „ранните потребители“ в бизнес общността (59%) вярват, че блокчейн технологията има потенциала да промени из основи и да революционизира техните индустрии и цялата икономика. Проблемът, казват респондентите, се състои в това, че въпреки  големия интерес и дискусиите относно обещанията от блокчейн технологията, на практика има много малко случаи на използване на тази технология, които да им послужат за засилване на техните убеждения, показват резелтатиете от анкетата.

Глобалните мениджъри все още се затрудняват да установят дали блокчейн технологията представлява фундаментална промяна за техния бизнес. Това ни помага да обясним и защо докато мнозинството (74%) от нашите респонденти отчитат, че техните организации виждат неоспорими причини от гледна точка на бизнеса за използването на блокчейн технологията, само 34% потвърждават, че компанията им е започнала внедряването им по някакъв начин.

В региона на Централна и Източна Европа почти две трети от участниците в проучването смятат, че блокчейн ще бъде от значение за техния бизнес, но само една трета отбелязват, че приемането на новата технология е от изключително значение или ще промени изцяло „правилата на играта“ за тяхната компания и се отнасят към нея с приоритет.

Иновации и инвестиции

76% от респондентите от Централна и Източна Европа споделят идеята, че блокчейн ще бъде приет като мейнстрийм технология, но само 27% от тях планират да заменят част или цялата система, която използват, с иновации, базирани на новата технология. Повечето от участниците в проучването отбелязват, че все още не са започнали да инвестират в блокчейн технология, само една четвърт от анкетираните твърдят, че са направили инвестиции досега.

Блокчейн инвестициите, направени от компаниите в Централна и Източна Европа, са осъществени чрез консултантски възнаграждения или инвестиции в човешки ресурси за придобиване на знания и умения в блокчейн технологията. Част от компаниите разработват front и back-end решения, базирани на блокчейн технология, други компании създават текущи проекти за замяна на съществуващите системи. Като се имат предвид планираните инвестиции за следващата календарна година в Централна и Източна Европа, тенденциите са подобни на тези от предходните години. Повече от половината от анкетираните не планират или не са решили да инвестират в блокчейн. Няколко от респондентите твърдят, че тяхната компания планира значително увеличение на разходите за блокчейн за следващата календарна година.

Сегашно спрямо бъдещо състояние

Според участниците в проучването от ЦИЕ, новите бизнес модели и новите източници на приходи са най-важните предимства на новата технология и почти 60% от анкетираните смятат, че решенията, базирани на блокчейн, са по-сигурни от традиционните. Според тях използването на блокчейн е свързано най-вече със записване на транзакции и решения за всякакъв вид разплащания, но също така се създават прототипи за дигитална проверка на идентичността. Блокчейн технологията се използва и като инструмент за проследяване на веригата за доставки. Само 10% от съществуващите примери за използване на блокчейн са насочени към дигитална валута.

Въпреки активността, редица фактори влияят върху темповете на навлизане на блокчейн технологията на глобално ниво.

Като имат предвид отговорите в анкетата в Делойт установяват, че въпросите, свързани с репутацията на криптовалутите, затрудняват инвестиционните решения свързани с блокчейн и предизвикват някои опасения на ниво борд на директорите

Анкетираните смятат, че има бавен напредък в разработването на необходимите регулаторни рамки, законодателство и индустриални стандарти, които са необходими за преминаване от пилотни проекти към интегриране в производството

Затруднения ще има заради липсата на специалисти с експертни познания в сферата на блокчейн технологията, както и че ще се появят много нови предизвикателства пред управлението на консорциуми с цел прилагане на блокчейн.

Въз основа на нашето проучване, смятаме, че в Централна и Източна Европа блокчейн не е разпознат като въпрос с висок приоритет за бизнеса. Липсата на вътрешен капацитет и регулаторните въпроси също блокират бъдещите стъпки по прилагане на блокчейн, като само 1% от анкетираните смятат, че няма пречка за инвестиране в технологията.

„Поглеждайки към изводите от глобалното проучване на Делойт през 2016, данните показват, че приемането на блокчейн и преминаването към неговото интегриране в производството би трябвало да се случва с по-бързи темпове от това, което сме видели до този момент през 2018 г. Дори и с по-бавна скорост от очакваното, внедряването на блокчейн изглежда обещаващо. ЦИЕ е на няколко крачки зад САЩ и страните от Западна Европа по пътя на приемането на блокчейн и избира да изчака, за да прецени в каква посока ще се развие новата технология. Блокчейн позволява изцяло ново ниво на обмен на информацията, както във всяка една индустрия, така и между самите индустрии“,  казва Митя Кумар, ръководител на Blockchain Lab на Делойт в Централна Европа.

Глобалното проучване е инициирано от Deloitte Consulting LLP и е проведено онлайн между 26 март и 5 април 2018. Проучването обхваща извадка от 1053 висши мениджъри в седем страни (Канада, Китай, Франция, Германия, Мексико, Обединеното кралство и САЩ). Държави) в компании с  годишните приходи над 500 млн. долара.

Проучването в Централна и Източна Европа беше проведено онлайн между 12 октомври и 9 ноември 2018 г, обхващайки десет държави от ЦИЕ (България, Литва, Полша, Румъния, Унгария, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватия, Чехия), информират от Делойт.  Респондентите са притежавали разбиране по отношение на блокчейн технологията и са били запознати с инвестиционните планове за използване на блокчейн от техните организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още