IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботи поемат все повече работа в натоварените заводи в САЩ

Поръчките за роботи на работното място в страната са се увеличили с рекордните 40% през първото тримесечие

19:01 | 29.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Роботи се появяват във все повече заводи и поточни линии в САЩ, тъй като компаниите не успяват да наемат достатъчно работници, за да отговорят на растящите поръчки, пише Wall Street Journal.

Поръчките за роботи на работното място в САЩ са се увеличили с рекордните 40% през първото тримесечие спрямо същия период на 2021 г., сочат данни на Асоциацията за развита автоматизация. Поръчките за роботи на обща стойност 1,6 млрд. долара са нараснали с 22% през 2021 г. след години на стагнация или спад на поръчките, допълни асоциацията.

Растящите заплати и недостигът на служители наред с повишеното отсъствие на служители заради COVID-19 променят отношението на някои промишлени компании към роботиката, казват ръководители.

Промишлените компании в САЩ, където работниците обикновено са многобройни, а заплатите са стабилни, възприемат по-бавно роботиката от тези в други индустриализирани страни. Броят на роботите в САЩ на 10 хил. работници по традиция изостава от страни като Южна Корея, Япония и Германия, сочат данни на Международната федерация по роботика.

Използването на индустриални роботи в Северна Америка от години е съсредоточено в автомобилната индустрия, където роботите изпълняват повтарящи се задачи като спояване на поточни линии. Макар че автомобилните производители и производителите на автомобилни компоненти съставляваха 71% от поръчките за роботи през 2016 г., техният дял е намалял до 42% през 2021 г., съобщи асоциацията по автоматизация.

В същото време роботите пробиват в други сектори, включително хранителната промишленост, потребителските стоки и фармацията. Ръководители казват, че подобрените способности позволяват на роботите да бъдат програмирани за по-сложни задачи, изискващи комбинация от сила и сръчност.

Дарън Ейсмоглу, преподавател по икономика в Масачузетския технологичен институт, казва, че нарасналата зависимост на заводите от автоматизацията ще доведе до свръхпредлагане на човешка работна ръка, което ще намали заплатите в идните години, ако други индустрии не се ориентират също към завяна на работници.

„Ако продължи да се развива много бързо, автоматизацията може да унищожи много работни места. Недостигът на работници няма да се задържи за дълго. Това е временно явление“, отбелязва Ейсмоглу.

В компанията Delphon Industries главният изпълнителен директор Джо Монтано казва, че тя започнала да наема роботи преди около четири години, за да намали първоначалните разходи. Сега компанията има десет робота, включително четири т. нар. коботи, които работят редом до служителите.

Филиалът на Delphon TouchMark прилага принтиране на повърхностите на медицински устройства като катетри. Коботите обръщат и държат устройствата, докато служителят работи с принтер, който нанася мастилото в устройството. Монтано казва, че два кобота намалили екипа от трима души за принтиране до един, като спестили на компанията месечни разходи за 16 хил. долара.

Други два кобота на Delphon сглобяват опаковки за доставка на полупроводници и други крехки товари, които се пренасят в пластмасови кутии. Сега роботи се използват, за да почистват кутии с размери 5х5 см с помощта на въздушна струя, да нанасят капка мастило в тях, да поставят мрежа и силиконово уплътнение.

Монтано казва, че Delphon позволява на роботите да работят с по-големи кутии. Те са подобрили производителността на компанията, в резултат на което доставките са нараснали с около 15% през 2021 и 2020 г. без необходимост от увеличаване на 200-те служители.

„Не сме намалили работниците си, но ги пренасочваме там, където се нуждаем от хора“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още