IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Game over за компютърната индустрия?

IDC понижи рязко прогнозата си за доставки за компютри за 2013 г., като вместо спад от 1,3% очаква свиването да е от 7,8%

15:04 | 29.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Традиционният компютърен пазар в момента е в тежка криза. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Традиционният компютърен пазар в момента е в тежка криза. Снимка: Ройтерс

Да си го кажем направо – датата на смъртта на настолния компютър е 28-и май 2013 г. Или поне това сякаш е единият от изводите на компанията за пазарни анализи IDC, пише в свой коментар за Forbes Тони Брадли.

Доставките на персонални компютри през 2013 г. ще се понижат със 7,8 на сто, твърдят анализаторите от IDC. Така компанията актуализира доста сериозно в негативна насока очаквания досега спад в размер на 1,3%. Ако прогнозата се сбъдне, това би било рекорден спад за една година. 

В началото на месеца IDC понижи прогнозите си за 2013 г към спад от 1,3%. Преди това се очакваше ръст от 2,8%.

През 2012 г. пазарът на персонални компютри се сви с 3,7 на сто. За четвъртото тримесечие на 2012 г. анализаторите отчетоха спад от 8,3 на сто - най-големият срив в коледно тримесечие.

Традиционният компютърен пазар в момента е в криза. Той страда от несигурната икономическа обстановка и нарастващата популярност на мобилните устройства. Все повече потребители се насочват към смартфони и таблети, а не към закупуване на нов компютър. В резултат това световният пазар на PC се сви през първото тримесечие с 13,9%. В Германия пък спадът дори достигна 20 на сто.

На фона на резкия спад на продажбите редица анализатори и коментатори обвиняват Windows 8 в неизпълнение на задължението на операционната система да насърчи търсенето. Това, поне според Брадли, е доста опростена теория, която вменява прекалено много отговорност на Microsoft. 

Продажбите намаляват отчасти заради конкуренцията на таблетите и в по-малка степен на смартфоните. Но дори и ако таблетите не съществуваха, пазарът на компютри щеше вероятно пак да бъде в упадък. Реалността е, че компютрите са достигнали един вид равновесие. Компютрите в употреба днес имат процесорна мощ, която отговаря на нуждите на повечето потребители, а допълнителните подобрения в по-новите модели не са достатъчно основание за инвестиция в нов компютър.

Но таблетите съществуват и за по-голямата част от потребителите им те функционират също толкова добре, ако не и по-добре от конвенционалните компютри, за задоволяване на личните им компютърни нужди.

„Много потребители осъзнават, че ежедневната работа с компютър, като например достъп до уеб, свързване към социалните мрежи, изпращане на имейли, както и използване на различни приложения, не изисква много изчислителна мощ или огромна памет. Вместо това те предпочитат да достъпват мрежата от различни по-малки устройства с дълъг живот на батерията, бързи по действието им функции и интуитивен, ориентиран към сензорно насочване интерфейс", коментира Лорън Ловърди, програмен вицепрезидент, Worldwide Quarterly PC Trackers на IDC, в свое изявление.

„Тези потребители не се отказват непременно от компютрите като платформа за изчисления, когато е необходима по-стабилна среда, но това отнема по-малък дял на времето, прекарано с устройства“, добавя Ловърди.

Все пак се очаква през 2014 г. по-голям брой потребители да сменят РС-то си, особено след прекратяването на поддръжката на Windows XP през април. За 2017 г. IDC прогнозира 333 млн. доставки на компютри. Това представлява лек ръст от 2013-а, когато ще бъдат доставени 321 млн. компютри, но под 349 млн. броя за миналата година.

Дали това ще значи смъртта на PC? Може би. Но всичко зависи от интерпретацията на термина "PC", пише още  Тони Брадли. И наистина – не бе толкова отдавна, когато PC терминът бе запазен конкретно за Windows-базирани компютри. Въпреки това той се разви и включи също машини с Mac OS X и Linux-базирани системи. Технически погледнато PC е съкращение от "персонален компютър", а да се определи какво точно е персонален компютър е доста субективно.

Да вземем данните на IDC сами по себе си. Под данните има специална декларация, която гласи: „IDC смята всички LCD-базирани устройства с екрани между 7 и 16 инча за таблети, независимо от това дали те имат подвижна клавиатура (като например: Surface RT). Мобилни устройства с неподвижни клавиатури (като Yoga на Lenovo) не се считат за таблети".

Разграничението между таблет и компютър е произволно. Ако се използват показателите на IDC, то All-In-One  на Dell  е "PC", защото дисплеят му е по-голям от 16 инча, но Dell Latitude 10 е таблет с неговите между 7 и 16 инча. И двете устройства са таблети по отношение на общия им формфактор, и двете устройства използват отделни безжични клавиатури. По същия смисъл и двете устройства ползват операционната система Windows 8 и са функционално еквивалентни на всеки традиционен настолен или преносим компютър с Windows. И все пак единият се счита за PC, а другият – за таблет, заключава Брадли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
скоро според мен ще настъпи някакво равновесие между ПЦ и другите устройства. В крайна сметки има твърде много неща(най-вече работа), който могат да се свършат само на ПЦ или лаптоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Твърде преувеличено.Таблета не става за друго освен преглед на съдържание и браузване в нета, лаптопа все още не може да предложи дълъг живот и голяма производителност сравнима с тези на настолна машина с топ характеристики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
moliva_85
преди 10 години
Тез пък са най-големите шарлатани... Рейтингови агенции... бла-бла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още