IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайният печеливш от IPO-то на Alibaba

Масайоши Сон е Уорън Бъфет на Азия, твърди анализатор

14:33 | 11.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	56-годишният Масайоши Сон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

56-годишният Масайоши Сон. Снимка: Ройтерс

Предвид факта, че Alibaba Group Holding вече подаде проспекта за първичното си публично предлагане (IPO) и ще стане публична компания, най-големият печеливш се очертава да е не основателят й Джак Ма, нито съдружниците му или дори дяловият инвеститор Silver Lake Management LLC. Големият победител се нарича Масайоши Сон, пише в свой анализ Bloomberg.

Преди четиринадесет години SoftBank на Сон вложи 20 млн. долара в никому неизвестния по онова време уеб портал, свързващ китайските производители със задграничните търговци. Този сайт се превърна в най-голямата търговска платформа на Китай, а делът на SoftBank се оценява на 58 млрд. долара - невероятна възвращаемост, дори по стандартите на Силициевата долина.

IPO-то затвърждава репутацията на Сон като един от най-съобразителните инвеститори в света и му предоставя капитали да се впусне в лов за нови сделки.

След като пое контрола над американския мобилен оператор Sprint Corp през миналия юли, Сон не крие интереса си и към T-Mobile US Inc. Според анализатори той може да се насочи и към европейски мобилни оператори или към звукозаписни компании, след като офертата му за 8,5 млрд. долара за контролираната от Vivendi SA Universal Music Group вече бе отхвърлена.

„Този човек е азиатският Уорън Бъфет”, коментира Грег Тар, управителен директор на фонда CrossPacific Capital.

„При компаниите за рисков капитал измерваме успеха по това, което си вложил първоначално, и което си си върнал. От време на време се появява нещо, което ти връща 500 пъти това, което си дал, като Twitter или Alibaba”.

За последните три десетилетия Сон използва заемен капитал, за да трансформира търговеца на едро със софтуер, който основа през 1981, в телефонна компания, свързваща два континента. В Япония той изгради достоен конкурент на местните телефонни монополисти и бе първият, който докара смартфоните на Apple iPhone в страната, припомня Bloomberg.

В САЩ сделката му за Sprint е предизвикателство към големите местни играчи - Verizon Communications и AT&T Inc.

56-годишният предприемач създаде и фонд за рисков капитал, който е истински Голиат, с инвестиции в над 1300 технологични бизнеса. Сред тях са Yahoo Japan Corp., най-големият уеб портал в Япония, Zynga Inc., създател на игрите FarmVille и Mafia Wars, както и GungHo Online Entertainment, производителят на набиращата скорост игра Puzzle & Dragons.

Най-големият залог на Сон досега е сделката за 22 млрд. долара за контрола над Sprint, която даде на SoftBank достъп до 50 милиона абоната в САЩ. Мнозина от тях тепърва започват да използват телефоните си, за да гледат клипове и да сърфират в мрежата, тенденция, която от доста време е популярна в Япония.

След сделката за Sprint през декември Сон потърси банкови заеми за 20 млрд. долара, за да купи 67-процентовия дял на Deutsche Telekom AG в T-Mobile US, най-малкият от четирите мобилни оператора в САЩ. Комбинирането на Sprint и T-Mobile ще създаде по-мащабна компания №3 на щатския пазар на мобилна телефония.

„Водещ приоритет, без съмнение, е да се оправи със ситуацията в Америка”, коментира Наоши Нема, анализатор на Cantor Fitzgerald – „Той иска с T-Mobile да развие мащаб”.

Но подобен опит на AT&T през 2011 г. да купи T-Mobile бе блокиран от регулаторите, които настояха, че за потребителите е по-добре да има повече избор.

Сон ще се опита да спечели благосклонността им, като обещава, че сделката ще доведе до понижаване на цените. Според негови приближени той възнамерява да реализира опита си за придобиване на T-Mobile.

„Той не е човек, който се отказва лесно”, казва Нийл Джъгинс, базиран в Хонконг анализатор на JI Asia Research Ltd. “Ако не се случи сега, не значи, че няма да се случи изобщо. Не е изключено да повтаря и потретя опитите си, докато регулаторите не склонят да го чуят”.

Търпението на милиардера бе възнаградено при Alibaba, която подаде документи за IPO, което може да се окаже най-голямото провеждано някога в САЩ. Компанията може да продаде акции за до 20 млрд. долара, а предлагането може да означава и поне частично излизане и на втория по големина акционер Yahoo! Inc, който може да се възползва и да осребри част от инвестицията си.

Предвид факта, че цялата Alibaba се оценява на 168 млрд. долара, на база на оценки на анализатори, 34,4-процентовият дял на SoftBank би струвал 57,8 млрд. долара.

След като купи акции за 20 млн. долара през 2000 г., SoftBank е инвестирал допълнително в следващите години, разкрива заявлението до борсата. Матю Никълсън, говорител на SoftBank, отказва да даде повече информация по въпросните последващи инвестиции.

„Сон засажда семената и чака нещата да израснат”, казва Томоаки Кавасаки, анализатор на Iwai Cosmo Holding Inc. “Alibaba е добър пример (за това)”.

Очаква се Сон да играе важна роля в Alibaba след IPO-то, с SoftBank си гарантира място в борда, след като компанията му обеща да запази своя дял от над 30 на сто.

И докато Сон финансира империята си с пари на заем - включително своята оферта за 22 милиарда долара за Sprint и сделката за 15 млрд. долара за японското подразделение на Vodafone Group Plc през 2006 г., то кредитният рейтинг на компанията му пострада доста. Moody’s Investors Service и Standard & Poor’s намалиха през миналия юли рейтинга на SoftBank до неинвестиционно ниво.

"SoftBank е една от най-задлъжнелите компании в света", заяви Амир Анварзадех, мениджър продажби на японски акции в базираната в Сингапур в BGC Partners Inc. "Нивото на дълга е астрономическо“.

Дългът на SoftBank възлиза на около 90 милиарда долара към 31 март, съобщиха от компанията. Нейното съотношение на дълг към собствен капитал е 320%, второто най-високо съотношение сред световните топ 40 телекомуникационни компании, според данни, събрани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още