IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откачените идеи на Китай за борба със смога

Въпреки гръмките си планове, китайските власти планират увеличение на потреблението на въглища в своите централи

20:49 | 07.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж носи маска по време на разходката си на мост в Шанхай, Снимкr: <em>Ройтерс/ VagabondJourney</em></p>

Мъж носи маска по време на разходката си на мост в Шанхай, Снимкr: Ройтерс/ VagabondJourney

Проблемът с качеството на въздуха в Китай е толкова сериозен, че все повече хора го сравняват с нещо, което не само може да се види, но и да се сдъвче. За жителите на най-бързо развиващата се икономика в света не е необичайно да станат сутрин и да не успеят да видят сградата, намираща се от другата страна на улицата. В последните години ситуацията е още по-напрегната, тъй като проблемът вече не е ограничен само в големите градове и основните производствени центрове. Огромни маси от силно замърсен въздух вече покриват все по-големи части от страната (цялата североизточна част или от Шанхай до Чонгкинг), като по този начин блокират градовете и замърсяват слабо населени райони, иначе свързвани с чиста природа.

В това се убедихме и ние от Investor.bg, тъй като имахме възможността да посетим Пекин в средата на април. Тогава местни хора ни казаха, че имаме късмет, защото през пролетта въздухът над града е по-чист, но въпреки това се усещаше тежест в белите дробове. В индустриалния Баодинг обаче, който се намира на около 180 км от Пекин, ситуацията е коренно различна. Още от слизането на гарата там ни направи впечатление, че слънцето не може да пробие не облаци, а гъст пласт от твърди частици, който караше всичко наоколо да изглежда сиво и бежово, а гърлото ти буквално да лепне.

По-голямата част от света е запознат с проблема на Китай, като властите там обявиха война на смога. По последна информация правителството ще инвестира 1.7 трилиона юана (277 млрд. долара) в разработването на проекти за противодействане на проблема. Това доведе до създаването на нови, иновативни и интересни – дори абсурдни – проекти. Сайтът VagabondJourney.com ни подсеща за 13 от тях.



В заключение

Китай е твърдо решен да спечели войната с мръсния въздух, но един твърде очевиден метод за справянето с проблема липсва от списъка с обсъжданите проекти – намаляване на потреблението на електроенергия, произведена чрез горене на въглища. Огромна част от твърдите частици в китайския въздух се дължат на въглищните електроцентрали. В момента Китай активно работи за увеличаване на капацитета на такъв тип съоръжения. До 2020 г. производството на електроенергия от такива централи в Китай се очаква да се увеличи с драстичните 75%. Това се равнява на нови 557 гигавата електроенергия, което е около половината от капацитета на САЩ.

Китай вече гори толкова въглища, колкото всички останали страни взети заедно, и планира да увеличи количеството от 3.5 милиарда тона през 2012 г. до 4.8 милиарда тона през 2020 г.

На фона на масово обществено недоволство, милиони смъртни случи вследствие на респираторни заболявания и икономически трудности, дължащи се на замърсяването на въздуха, Китай яростно увеличава използването на въглища като източник на енергия. Тъй като всяка въглищна електроцентрала има живот от 50 до 75 години, Китай ще продължи да бъде зависим от този източник през по-голямата част на това столетие. Анализатори прогнозират, че небето над страната ще продължи да бъде сиво и мръсно, въпреки обсъжданите революционни методи за справянето с проблема.

И така - какви са идеите на Китай?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 4
nocalled
преди 9 години
жълтите скапаняци са готови да превърнат тяхната част от света в помийна яма. лошата част е, че замърсяването няма да стои изолирано там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още