IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Увеличаването на IT бюджетите ще направи ЦИЕ по-конкурентоспособна

IT позволява с по-малко ресурси да се правят повече и по-нови неща

09:33 | 22.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Точно както Чехия, Полша също се отклонява от тенденцията в региона. Тя подобрява позициите си благодарение на малки допълнителни инвестиции. Програмата ePUAP, която Полша създава преди близо десетилетие, предлага платформа за уеб услуги за държавни учреждения, без да е необходимо те да заплащат такса за това. Тя се радва на изключителен успех.

Централизирането на IT инициативите, планирането и концентрирането на политиките в едно единствено министерство през 2011 г. генерира големи икономии от мащаба и успява да подобри значително ефективността на внедряването на големи IT инициативи. Погледнато в по-общ план, Полша показа устойчивост и гъвкавост и то по време на икономически кризи. Тя не изпадна в рецесия и същевременно продължи да се изкачва в списъка на EOBD. Това тя успя да направи,без да увеличи драстично бюджетите за IT дейности.

Разбирането, че щом Полша може да го направи, и другите страни могат също, не е правилно. Прогресът е възможен само чрез консолидация, споделяне на инструменти и услуги, както и ползването на базирани в облака решения. Това личи, ако бъде направено сравнение със Западна Европа. Испания и Италия не се справят толкова добре, но Великобритания, Германия и Франция са доста по-напред от ЦИЕ, тъй като харчат пропорционално повече за чуждестранни IT услуги. Норвегия и Дания, които харчат за IT по по-малко от 400 долара на човек, също са в топ 10. Да не забравяме, че всички правителства на страни в Западна Европа имат стратегии за IT разходите, които целят да се прави повече с по-малко.

Централизирането на властта и споделянето на ресурсите само по себе си няма да е достатъчно за една страна, която се е наредила на 40-о,50-о, 60-о (и дори 70-о) място, да се изравни с конкурентите си от Западна и Северна Европа. Въпреки това тези стъпки са изключително важни. Дори преди да бъдат направeни, политиците и тези, които отговарят за изпълнението и контрола на всичко това, трябва да направят вътрешно проучване на вече съществуващите системи. Трябва да се провери как работят те, доколкото са полезни и доколкото могат да се споделят с други ведомства. 

От своя страна, IT директорите трябва да обучат избрани длъжностни лица, много от които не разбират важността на информационните технологии, когато става дума за ефективно предостаяне на услуги. Малките инвестиции в IT могат да спестят големи разходи за заплати, допълва IDC. Много страни имат нужда от промяна в начина, по който IT лидерите и политиците мислят за бюджетите в тази област. Неизбежно е да има грешки и препятствия, но усилията си струват.

Според IDC промяната в начина на мислене в посока правене на повече, на нови неща, с използването на по-малко ресурси, ще е безценна, особено когато бюджетите се увеличат, а властите осъзнаят какви са ползите от увеличаването на инвестициите в IT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още