IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е номофобията?

Зависимостта към смартфона вече има официално име, а експерти искат да я причислят към психичните разстройства

14:37 | 17.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Опашка пред магазин на Apple в Сан Франциско, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Опашка пред магазин на Apple в Сан Франциско, Снимка: Ройтерс

Eдва ли има човек, който би се изненадал от факта, че американците обичат мобилните си устройства. Според наскоро проведено проучване 90% от американците имат мобилен телефон, а 58% от тях притежават смартфон. Така или иначе, по-учудващо е колко от тези хора са развили психическа привързаност към телефоните си.

Оказва се, че това е вид заболяване, което даже си има собствено име – номофобия. Наименованието идва от определението на английски “no-mobile-phone phobia”, а психолози казват, че зависимостта засяга все повече и повече млади хора, пише Business Insider.

Симптомите включват усещане за паника или отчаяние, невъзможност за постигане на концентрация по време на работа, както и постоянно проверяване на телефона за известия. В по-тежки случаи човек дори има чувството, че телефонът му вибрира, когато той не го прави, което психолози наричат "синдром на вибриращия мобилен телефон".

Според д-р Дейвид Грийнфийлд, който е асистент професор по психиатрия в медицинския университет в Кънектикът, привързаността към смартфона наподобява други пристрастявания и води със себе си промяна в нивата на допамин в мозъка. Допаминът е невротрансмитер, който регулира дял от мозъка, свързан с награждаването. Това означава, че той мотивира хората да правят неща, за които мислят, че ще бъдат възнаградени впоследствие.

Грийнфийлд е основател на Центъра за пристрастявания към интернет и технологиите, който има за цел да помогне на хората да намерят баланс в живота си.

“Всеки път, когато получите известие от телефона си, нивото на допамин в мозъка се повишава леко, което ви кара да изпитвате непреодолимо желание да проверите дали става въпрос за кратко съобщение от някого, когото харесвате, електронно писмо, или каквото и да е друго,” коментира Грийнфийлд за Business Insider. “Идеята е, че вие нямате представа какво ще е следващото известие, нито когато точно ще го получите, което кара мозъка ви да ви да иска постоянно да проверява. Това е най-малката ротативка в света.”

63% от участвалите в проучване на Harris Interactive, проведено през есента на 2013 г., споделят, че проверяват телефона си за известия веднъж на всеки час, а други 9% признават, че го правят на всеки 5 минути.

Отново 63% от респондентите казват, че се изнервят, ако забравят смартфона си вкъщи, като много от тях са склонни да се върнат, дори ако това означава да закъснеят за работа, или пък става въпрос за кратка разходка до кварталния магазин.

Друга анкета, този път проведена от Huffington Post и YouGov, показва, че 64% от хората на възраст между 18 и 29 години са заспивали с мобилното си устройство в леглото.

Но защо не сме чували за болестта номофобия? Може би защото повечето хора, които страдат от нея, не си дават сметка, че имат проблем.

“Както се случва при всички зависимости, и при номофобията засегнатите отричат да имат проблем,” казва психиатърът Дейл Арчър за Business Insider.

Колеги на Арчър предлагат номофобията да бъде включена в списъка с психични разстройства DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), който се смята за най-авторитетния орган за психическо здраве в Щатите.

Грийнфийлд казва, че номофобията е малка част от големия проблем на интернет зависимостта. “Смартфонът е просто точка за достъп до интернет, която е навсякъде с вас. Проучванията ми показват, че лесният достъп и малките размери правят пристрастяването към портативното устройство два пъти по-лесно.”

Според Арчър е важно да си създадете правила за това кога е удачно да използвате смартфона си, за да се обадите на някого например.

“Спрете да пишете, докато шофирате. Не го взимайте в банята. Наложете си да не го използвате, когато сте с приятели. Ако сте на среща, договорете се да проверявате телефона си за пет минути веднъж на час и половина. Всичко се корени в създаването на прости правила, които да спазвате.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
номофобията е състояние при което човек осъзнава безмислието да има телефон с много екстри и да не го ползва като дтуго освен вибратор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
номофобията е състояние при което човек осъзнава безмислието да има телефон с много екстри и да не го ползва като дтуго освен вибратор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още