IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-горещите хардуерни тенденции през първата половина на 2016 г.

Потребителите се интересуват все повече от носими устройства и умни телевизори

15:00 | 01.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хардуерният пазар преживява изключително динамични години и се развива все по-бързо. Става дума за непрестанното създаване на нови видове устройства и тенденции, които дават заявка да променят индустрията съвсем скоро. Интернет на нещата, 3D принтерите, преносимите устройства, виртуалната и разширената реалност подсказват, че технологичният свят съвсем може бързо да се трансформира и да се промени напълно.

Докато светът се готви за навлизането на „умните“ мебели и часовници, за масовото използване на дронове и очила за виртуална реалност, традиционни сегменти като настолните и преносимите компютри вървят надолу, което прави сектора още по-непредвидим.

Ето и кои са най-интересните тенденции, наблюдавани в технологичния свят през първата половина на 2016 г., според PCStore.bg.

1. Все по-голям интерес към т. нар. "носими" устройства

С развитието на този сегмент производителите на мобилни устройства започнаха да възлагат много надежди, свързани с различните устройства – гривни, очила, дрехи и аксесоари, гривни, интелигентни джаджи, които разполагат с дигитални функции.

Макар че част от идеите, като тези за свързаните татуировки едва ли скоро ще се реализират на масовия пазар, се наблюдава все по-силен интерес към умните часовници и гривни. Повечето от тях акцентират предимно върху фитнеса и следенето на основни здравни показатели на тялото, но други могат да помогнат на потребителите да пестят време, като позволяват разглеждането на имейлите и съобщенията през устройство, разположено на китката.

Подсегментът все още не нараства с темповете, които компаниите от технологичната индустрия очакваха, но със сигурност вече намира важно място в дигиталната екосистема. Очакванията са, че интересът към него ще расте, макар и бавно.

2. Достъпен лукс през телевизорите

Въпреки че мнозина смятаха, че компютърът ще успее да измести напълно телевизора, превръщайки се в основно устройство за достъп до телевизионно съдържание, се случи точно обратното. Днес телевизорите вече са „умни“ и не само имат по-висока резолюция на дисплеите, но дават възможност за сърфиране в мрежата.

Благодарение на това интересът към този сегмент се повиши. Все по-достъпните технологии пък вече позволяват на домакинствата да се сдобият с пълноценен умен телевизор с 30-40-инчов екран и с интернет достъп, като всичко това струва под 800 лева, а понякога дори до 500 лева. 

Тук ключов фактор остава цената, както и появата на интересни нови технологии, които привличат потребителите. Очаква се интересът към умните телевизори да стане още по-голям с наближаването на двете големи спортни събития на годината – Олимпийските игри в Рио и Европейското първенство по футбол във Франция.

3. Хибридите не пробиха на пазара

Хибридите са лаптопи, които могат да се превърнат в таблет чрез откачането на модул с клавиатура. Те съчетават ползването на тъчпад, сензорен екран и клавиши, като тънкият им корпус също се нарежда сред предимствата им. Тази концепция се оказа интересна за голяма част от водещите производители, които пуснаха собствени модели хибриди, но данните от последните месеци показват, че този тип устройства не успяха да пробият на българския пазар, нито се наложиха в световен мащаб.

4. Виртуалната реалност опипва почвата

Ако има нещо, за което се говори наистина много тази година, то това е виртуалната реалност. Продуктите, свързани с нея бяха сред хитовете на големите технологични събития – Consumer Electronic Show в Лас Вегас и Mobile World Congress в Барселона.

Почти всички големи производители направиха важни стъпки в тази сфера, което подсказа, че очакват добри резултати в бъдеще.

У нас все още има спорадичен интерес към очилата за виртуална реалност, а създаването на локално съдържание с виртуална реалност е в първоначален етап на развитие. Секторът все още очаква първите си хитове – игри, функционалности и приложения, които да превърнат технологията от нещо екзотично в нещо масово. Следващите месеци ще са ключови в това отношение. 

Още любопитни новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още