IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft насочи потребителите срещу някога обичания Skype?

Радикалният редизайн на услугата предизвика остри критики, но това не е единствената причина за недоволството на хората

14:11 | 13.05.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Но Microsoft плати солена цена за това, че изведе корпорациите на преден план пред потребителите. Първите търсят стабилност и сигурност. Вторите държат на качеството на разговорите и лекотата при използване. Неминуемо сложността на корпоративния софтуер не носи простотата, която потребителите предпочитат. Въпреки че компанията поддържа две отделни приложения, основната технология е една и съща и в основата ѝ стоят работещите хора.

Skype се опита да бъде всичко за всички, а всички тези функции са по-добре предложени от други услуги, твърди Матю Кълнейн от Open University.

Не помогна много и фактът, че Microsoft промени приложението. Редизайнът от миналото лято изпрати рейтинга на софтуера надолу. Острите коментари в социалните мрежи стигнаха и до екипа на Skype, който се извини за лошото преживяване и призова за повече обратна връзка.

"Имаше хора, които обичаха Skype какъвто беше, прост и ясен“, коментира Каролина Миланези, анализатор от Creative Strategies. “Случаят вече не е такъв“.

Фокусът на Microsoft върху корпоративния пазар я остави сляпа за възхода на WhatsApp, Messenger и WeChat. Microsoft уби Windows Live Messenger преди пет години, точно когато WhatsApp привличаше стотици милиони потребители от цял свят. Чат услугата сега има 1,5 млрд. потребители и започна да добавя от ключовите функционалности, с които разполага и Skype. Междувременно нови играчи като Discord, приложение за безплатни разговори и чат за игри, набират сили.

Хората, които останаха лоялни на Skype въпреки всички алтернативи, се оплакват най-вече за качеството на услугата – при разговори няма връзка, връзката се разпада, списъците с контакти изчезват след ъпдейта на софтуера. Бизнес потребителите имат подобни проблеми според анализатора на Forrester Ник Барбър.

Microsoft твърди, че приема качеството сериозно и следи проблемите с обажданията, за да установява какво не е наред. Понякога вината е на мрежата на потребителя, а не на Skype, коментира Лори Райт, която е генерален мениджър на екипа на Skype.

Свалянията на Skype за Android достигнаха 1 млрд. през октомври, макар че Microsoft не казва колко често потребителите влизат в приложението. Рейтингът започва да се възстановява от първоначалната негативна вълна, след като потребителите започват да свикват с промените.

„Това е наистина радикален редизайн, така че очаквахме да има доста негативна реакция“, коментира Райт. „Това, което виждаме сега, е, че хората вече не го мразят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Новият дизайн е винаги рисков. Един сайт от вашата група - тийнпроблем. Това беше преди 10-15 години един от най-популярните форуми за хора под 30. След смяната на дизайна ги изгонихте и в момента е поредният умиращ бг сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
george353
преди 5 години
Skype for Business го позакърпиха, но Win10 e просто покъртителен с тези кумулативни ъпдейти. Последния го чаках час и половина да се инсталира. След рестарта ос умря и последва ребилд. Сега бекъпвам преди всеки ъпдейт, а беше толкова поносимо с добрите стари делта ъпдейти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 5 години
балмър не е в компанията от поне 5 години ... сега е собственик на ЛА Клипърс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 12
michaelis12
преди 5 години
не знам какво толкова има за чудене, че Билито и Балмора стоят начело на монополистка компания и зимат такива мангизи, а фирмата е тотал жал, защото е неофициално държавна, това не е частна компания сглабяна в гаража как ни ги продаваха. Ако наистина бяха частници до са да са потънали скоротечно в годините поради некадърност, некомпетентност и мизерия спрямо клиентите, че и легална подслушвателница ..... за тия никога не съм нема и да дам една стинка, фирмите сами са си тъппаци че им плащат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 2
хамстер
преди 5 години
засраxa го яко скайпа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 2
Alx
преди 5 години
А за Skype се сещам как промеиха close "X" бутона на "minimize" и това беше първия момент в който аз лично се замислих че не върви на добре цялата работа и започнах все по рядко да го използвам, и след година-две аз и хората с които работя и общувам тотално спряхме да използваме Skype.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 4
Alx
преди 5 години
Да се чуди човек в днешно време как хора като Балмър все още са на такива постове и вземат такива пари? Ако човек следи изпълненията им ще види че най меко казано поведението им е неадекватно. Реално погледнато microsoft са монополисти, и въпреки това правят издънка след издънка, и им е изключително трудно да направят успешен продукт който да се хареса на хората използващи го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
*** = б.оклу.к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
М'ноооо просто.Windows 10, дори нищо да не правите, за 1 секунда праща 50 справки на "партньорските" (сиреч сециалните) компании.Т.е. Windows между другото може да се използва и като операционна система.А, като го инсталирате, той прави снимка на инсталирация (ако има камера).Рекоха да направят Скайпа много повече от скайп, *** нещо не им се получи "кристал-баланса"...!!!И стана г'оуем ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още