IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко успешен беше експериментът Alphabet?

Оттеглянето на Лари Пейдж и Сергей Брин като "горди бащи" подсказва за важни процеси в конгломерата

13:11 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лари Пейдж и Сергей Брин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лари Пейдж и Сергей Брин. Снимка: Архив Ройтерс

Промените в мениджмънта се случват, докато в Силициевата долина тече голяма промяна. Компаниите, които отдавна се представяха като носители на ползи чрез технологиите, сега се сблъскват с остри критики заради влиянието и богатството, което са натрупали. След като се превърнаха в едни от най-високо оценените корпорации, технологичните гиганти се изправиха пред обвинения за поведение, вредящо на потребителите, нарушения в опазването на личните данни и неуспех в спирането на нарастващия прилив на дезинформация в платформите им.

Именно в тази среда Пейдж и Брин се оттеглят в ролята си на “горди родители”, както те самите посочват. И двамата ще останат членове на брода на директорите. Източници, запознати с въпроса, твърдят, че Пичай се среща със съоснователите всяка седмица, най-често лично. Говорителка на компанията не е коментирала този въпрос, нито дали това ще се промени.

Преди четири години Брин и Пейдж казаха още, че създаването на Alphabet ще създаде “един по-чист и по-отговорен” конгломерат. Въпреки това досега Alphabet замъгли картинката по някои въпроси. Тя не направи нищо, за да подобри прозрачността на разходите, които притесняват най-много инвеститорите в момента, особено тези, скрити в самата Google, в области като YouTube и хардуера. Пичай и мениджърският екип устояха на призивите да предоставят по-често финансови подробности за Google.

Междувременно двамата съоснователи изчезнаха от очите на обществото. Пейдж дори не се появи пред изслушването пред Конгреса миналата година, оставяйки на фотографите своя празен стол. Вместо това той се превърна в силата в сянка зад Google и Пичай.

Документи, разкрити в рамките на дело на акционерите по-рано тази година, показаха, че понякога Пейдж е действал едностранно. Той е одобрил пакет за обезщетения за над 100 млн. долара на директор, обвинен в сексуално насилие, без да пита борда за това.

Сегашни и бивши служители недоволстват, че съоснователите стоят безучастно, докато компанията има все повече проблеми. Само преди няколко седмици Пичай обяви, че отменя емблематичните седмични сесии за задаване на въпроси към мениджмънта, посочвайки, че те вече не пасват на огромния конгломерат.

Когато през 2017 г. Комисията за ценни книжа и борси в САЩ помоли Alphabet да уточни кой точно стои начело, отговорът, който компанията даде, беше: “Лари Пейдж е нашият главен човек, който взима оперативните решения”. В същия документ Пичай беше описан като “мениджър на сегмент”, което е еквивалентно на други девет неназовани директори, които се отчитат директно на Пейдж.

Сега Пичай може да се нарече главен източник на оперативните решения. Дали в Alphabet, или в Google, това скоро може да няма значение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още