IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Тръмп търси конфронтация с Twitter?

Президентът се сблъсква с твърде много неудобни теми и иска да отклони вниманието от тях

15:19 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Социалните медии са подложени на натиск от две страни

Компаниите на социалните медии са изправени пред дилема: от една страна, мощните групи по интереси и политиците ги призовават все по-агресивно да действат срещу „фалшиви новини“, теории на конспирацията или незаконни изборни влияния. От друга страна, има еднакво силни групи, които действително или наужким искат да предотвратят всякакви ограничения в името на свободното изразяване.

Президентът на САЩ твърди например, че просто добавянето на проверка за фактите ще даде на компаниите ролята на редактори и цензори и по този начин те попадат в общия Закон за медиите, според който могат и трябва да носят отговорност за съдържанието.

Но с това според медийните експерти по-скоро би се постигнало обратното на онова, което президентът очевидно иска да осъществи: Според закона за медиите Twitter и други подобни платформи ще бъдат още по-строго задължени да променят, съкращават, цензурират или премахват съдържание, за да ограничат възможността за наказателно преследване.

В заповедта на Тръмп се казва: „Не можем да позволим на шепа компании да избират мненията, които да виждат милиони американци“.

Сенаторът демократ Чък Шумър също заговори в Twitter по темата: „Ако президентът не харесва Twitter“, пише той, „той може да ни направи услуга и да спре да туитва“.

Сега възниква въпросът дали американски президент може и трябва с един удар на химикалка действително да подкопае приетите от Конгреса закони: „Може да има основателни причини за преразглеждане на раздел 230“, казва адвокатът Епщайн. „Но трябва ли това да се прави от ядосан президент в рамките на спор с критици, или трябва да се договаря и да се премине и през Конгреса?"

Не е възможно без намесата на Конгреса, е всеобщото мнение. Тръмп явно знае и това. И вместо да заповяда нещо, което едва ли би било изпълнимо, той тръгва по по-елегантен път, продължава Епщайн.

Концентрираната власт на Министерството на правосъдието, регулаторния орган за телекомуникациите, търговския орган и тяхната подчинена „работна група“, която тепърва трябва да бъде създадена под надзора на министъра на правосъдието Уилям Бар, който се смята за лоялен последовател на Тръмп, може да създаде достатъчно натиск, за да премахне раздел 230 в средносрочен план, вярва Епщайн.

В допълнение, властите трябва да проверяват всички плащания - като например за реклама - към компаниите и, ако е необходимо, да ги спрат. „Няма нищо похвално в това, когато даден президент предлага промени в закона", казва Епщайн.

Независимо от това политическите наблюдатели във Вашингтон гледат на внезапната ескалация на ситуацията със силите в Силициевата долина също кат на израстък на сегашната напрегната вътрешнополитическа ситуация. Тръмп възнамерява отново да предприеме медийна инициатива и да отклони вниманието от факта, че броят на смъртните случаи заради коронавируса в САЩ е надхвърлил границата от 100 000.

„Докато Тръмп прекарва деня, плачейки в Twitter и издавайки заповеди, които биха накарали Сталин да се гордее, нови 1212 американски граждани загинаха от коронавируса ...", пише авторът звезда на New York Times Кърт Айхенвалд в Twitter.

В допълнение, смъртта на цветнокож американец разтревожи хората и медиите в Съединените щати. 46-годишният е бил с белезници на пода, когато белокож полицай го е притискал с коляното си назад, докато не почине. Служителят е игнорирал молбата на мъжа, че вече не може да диша, показват видеозаписите.

Така че президентът се нуждае от нови теми. Например, за петък вече е обявена пресконференция по темата за отношенията между САЩ и Китай, която изпрати Wall Street обратно надолу след предпазливо добро начало.

Междувременно обсаденият Twitter вече получава оферти за спасяване, също от Германия: „Здравей, Twitter, здравей Джак (Дорси)", написа депутатът Томас Ярзомбек от ХДС. „Това е покана от Германия. Тук можете свободно да критикувате правителството и също да се борите с фалшивите новини. [...] Тук ще се впишете добре и аз отварям всички врати за вас".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още