IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахите за технологичните акции: икономическото възстановяване и регулациите

Ако се появи ваксина срещу коронавируса, известното нормализиране на глобалния икономически растеж може да доведе до диверсификация към по-цикличните книжа

14:30 | 03.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Парадоксално е, но ваксина срещу Covid-19 може да повлия негативно на технологичните акции. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Парадоксално е, но ваксина срещу Covid-19 може да повлия негативно на технологичните акции. Снимка: Bloomberg

Докато пазарите са нервни, големите технологични компнии вероятно ще останат предпочитани. Шансът за оспорен или забавен резултат от президентските избори в САЩ през ноември продължава да благоприятства активите на растежа и защитните сегменти на глобалния пазар на акции.

И така, какво би могло да върне големите технологични компани обратно на земята? Инвеститорите трябва да са бдителни по отношение на икономическите перспективи и регулациите.

Може би иронично, най-голямата заплаха може да дойде от една по-розова икономическа картина. Според нас, ако се появи ваксина, която показва признаци на ефективност, известното нормализиране на глобалния икономически растеж вероятно ще накара пазарните участници да очакват началото на нов мини-цикъл. Това може да доведе до ротация и да предизвика диверсификация от големите технологични компании към по-цикличните акции.

При този сценарий вярваме, че индексът S&P 400 MidCap, както и акциите от еврозоната и развиващите се пазари, ще бъдат облагодетелствани. Също така, класическите индустрии вероятно ще се представят по-добре от новите.

В ущърб на големите технологични компании биха били и засиленият регулаторен контрол, както и политиците, които искат да повишат данъците им. Не гледаме на тези фактори като на потенциални причини за по-лошо представяне, но те биха могли да помрачат статистиката на тези компании за силна възвръщаемост на единица риск.

Увеличава се и вероятността повече политици да включат технологичния сектор в дневния си ред през тази изборна година, което може да доведе до по-голям антитръстов контрол. От 60-те години на миналия век американските регулатори се опитват да запазят „благосъстоянието на потребителите“, което се изразява в съсредоточаване главно върху цените. Но проучване от 2017 г. на Лина Хан в Yale Law Journal, озаглавено „Антимонополният парадокс на Amazon“, доведе до промяна в мисленето - по-голям акцент върху поверителността на данните, благосъстоянието на работниците и въздействието на гиганта в онлайн търговията на дребно върху конкурентите му.

Междувременно, големите икономики, чрез Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, работят по предложения, които биха могли да променят международната данъчна среда. През януари 2019 г. 129 държави, включително САЩ, се съгласиха по принцип за цифров данък под егидата на инициативата на ОИСР и Г-20 срещу ерозирането на данъчната база и пренасочването на печалби. Съгласно това предложение проблемът с дигиталното данъчно облагане се очаква да бъде решен до края на тази година.

Всичко това означава, че макар страховете от срив в цените на акциите на големите технологични компании под собствената им тежест вероятно да са неоправдани, секторът все пак има слаби места. Онези инвеститори, които са оптимисти относно перспективата за пробив в борбата с коронавируса, може да искат да погледнат другаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още