IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как работи схемата „Училищен плод“?

Новият оценител на европейската схема за субсидиране на училищата и детските градини ще бъде определен до края на април

11:11 | 14.04.11 г.
Как работи схемата „Училищен плод“?

Държавен фонд „Земеделие“ няма да насрочва нова процедура за избор на консултант, който да изработи оценката за ефективността на схемата „Училищен плод“, а ще го избере след преразглеждане на офертите, подадени от кандидатите през миналата година.

Това съобщиха от ведомството, след като в началото на април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразен избора на „Грант Торнтън“ ООД, направен през есента на миналата година от нарочно избрана комисия във фонда.

Мотивите за решението на КЗК са, че класираният на първо място участник няма доказан опит в изработването на подобни оценки на минимум три договора, които да е реализирал през последните 3 години.

Техническото предложение на „Грант Торнтон” ООД също не отговаряло на условията, поставени от възложителя, което е законова пречка за класирането на компанията, е записано в мотивите на антимонополистите.

Новото ръководство на фонда се съобрази с решението на КЗК и заяви, че няма да обжалва пред Върховния административен съд.

Веднага след като изтече задължителният 14-дневен срок за обжалване, новата комисия за избор на оценител ще преразгледа останалите оферти, съобщиха за Investor.bg от фонда. Този срок изтича на 17 април. Затова и предварителните прогнози са, че до края на месеца вероятно ще бъде излъчен новият оценител.

Европейската схема за субсидиране на училищата и детските градини "Училищен плод" беше въведена с цел да се насърчат младите хора към здравословен начин на живот и хранене. За тази цел Европейската комисия определи финансов ресурс, който се разпределя всяка година пропорционално на държавите, членки на общността.

За стопанската 2010 – 2011 г. България получи близо 2,8 млн. лева, от които 5% задължително трябва да се използват за популяризиране на схемата „Училищен плод“ сред подрастващите. Приблизителната сума за реализация на тези промоции в България е малко над 160 хил. лв., от които през миналата година фондът е сключил договори за 150 хил. лв., каза пред Investor.bg експертът от фонд „Земеделие“ Борислав Мирков.

„Идеята за презентиране на тази схема е чрез брошури, плакати и различни нагледни пособия децата да бъдат подтиквани да посягат по-често към пресните плодове и зеленчуци вместо към шоколади, чипсове, снаксове или други храни с прекомерно съдържание на сол или захар. Тази програма е насочена не само към децата, но и към техните родители, които е важно да възпитават у децата здравословен начин на живот“, обясни още Борислав Мирков.

Едногодишният опит от прилагането на „Училищен плод“ е показал, че поради късното стартиране на договорите за медийното популяризиране на схемата, сред родителите е останало неразбиране за същността на нейното прилагане. Хората останаха с впечатление, че целта на тази програма има по-скоро социален ефект. Затова и родителите изказваха почуда защо в детските градини и училищата се раздават брошури и плакати вместо плодове, коментираха родители.

В края на миналата година фондът сключи договори за медийно представяне на схемата „Училищен плод“. Освен излъчените видеоклипове по трите национални телевизии, бяха отпечатани плакати и брошури с обяснителни текстове за витаминозните качества на плодовете, послужили като нагледни материали за организиране на забавни игри или анкети в детските градини и училищата.

Еврозаконодателството неслучайно е заложило задължително изискване към страните членки през първите години от прилагането на схемата да анализират ефекта от нейното прилагане. Регламент ЕО № 288/2009 изисква от ведомствата, прилагащи схемата, да възложат чрез обществена поръчка тази оценка на външен консултант. След проверката на КЗК обаче, се оказа, че този избор у нас е бил неподходящ.

Новият консултант, който се очаква да бъде избран в края на този месец, трябва да оцени не само ефекта от прилагането на програмата, но да отбележи и пропуските й, за да бъдат отстранени, поясниха външни консултанти.

През миналата година фонд „Земеделие“ е одобрил за участие в схемата 1061 учебни заведения, в които са обхванати над 126 хил. деца. Стойността на субсидиите по тези договори надхвърля 1,1 млн. лв., от които до момента са отпуснати 355 хил. лв., сочат последните данни на фонда.

В края на февруари управата на фонда предприе мерки за преодоляване на това забавяне, тъй като до момента България успява да усвои над 45% от парите по тази схема, което в сравнение с останалите европейски държави е сравнително добър процент, припомниха експерти.

Забавянето в изплащането се е получи в началото на тази година, когато училищата са установили, че трябва да платят ДДС върху предоставените плодове, без тези разходи да са заложени в бюджетите на държавните учебни заведения.

Проблемът трябваше да се реши спешно от управителния съвет на фонда, който в края на февруари поиска от финансовото министерство да покрие извънредния разход на училищата. Средствата бяха отпуснати след допълнителни консултации с юристи, които да докажат, че това не е държавна помощ. Подобен казус се появи и при покриване на ДДС на общините по проекти, одобрени по Програмата за развитие на селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още