IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидии по НАТУРА ще има в нови три защитени зони

Министерствата на околната среда и земеделието обявиха дейностите, за които ще се превеждат европомощи

13:50 | 20.03.12 г.
<p>
	<em>Близо 38 млн. декара от територията на страната попадат в екомрежата НАТУРА </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Близо 38 млн. декара от територията на страната попадат в екомрежата НАТУРА         Снимка: БТА

Земеделски производители от близо 100 общини по Черноморието от тази година ще могат да кандидатстват за субсидии по програмата за селските райони, ако земите им попадат в новите три защитени зони от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Трите защитени зони „Балчик“, Мандра – Пода“ и „Камчийска планина“ са обявени със заповед на министъра на екологията Нона Караджова и са обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“. В тях подробно са описани защитените видове птици и растителност, които трябва да се опазват от фермерите, чиито имоти попадат в НАТУРА.

За разлика от останалите европейски държави България разполага с големи територии от екологичната мрежа, заемащи 34% от територията на страната. До 2010 година включително фермерите не получаваха агросубсидии за опазването на флората и фауната, тъй като администрацията не беше подготвила административната база за отпускането на тази помощ.

След като от миналата година стопаните получиха възможност да кандидатстват, фонд „Земеделие“ одобри заявките на 2 400 стопани. Преди седмица започна изплащането на одобрените средства, които възлизат на 3 млн. евро.

С разширяването на защитените зони администрацията очаква през тази и следващата година значително да нарасне броят на фермерите, които ще започнат да опазват природата.

В днешния брой на „Държавен вестник“ са обнародвани и промените в националните стандарти, които уреждат задълженията на стопаните при поддържането на ливадите и пасищата в защитените зони.

Според тези промени фермерите ще са длъжни да почистват пасищата и ливадите от орлова папрат, чемерика, айланд и къпина. Те са длъжни също да поддържат задължително петметрова буферна зона, ако имотите им граничат с реки, язовири и други водни обекти. Това изискване не важи единствено при отглеждането на оризища.

Със стандартите се забранява още да се използват изкуствени торове в буферните зони до водните обекти.

Стопаните са длъжни също така да спазват и определени забрани за косене на тръстика или друг растителен вид в някои от посочените зони като „Камчийски планини“, например. Подробно са разписани и видовете защитени птици, за които ще се прилагат мерки за опазването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още