IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стават ли българите евроскептици?

Ако евросредствата се усвояват ефикасно, привържениците на ЕС ще се увеличат, твърди бизнесмен

11:23 | 25.05.14 г. 2
Стават ли българите евроскептици?

За последните няколко години българите от привърженици на Евросъюза са станали евроскептици. Това заяви Васил Василев, бизнесмен, в студиото на Bulgaria On Air с водещ Ивайло Лаков.

Бизнесменът предлага първата работа, с която новите български евродепутати да се заемат, да бъде изравняването на субсидиите за българските земеделски производители с тези в по-богатите европейски страни. Сега фермерите у нас получават по-ниско подпомагане, припомни Василев.

Той посочи още, че България трябва да получава такива евросубсидии, че да се стимулира развитието на икономиката. „Сега страната ни получава най-малко на глава от населението”, твърди той. Според него именно заради тази формула българите са евроскептици. Хората могат единствено да пътуват свободно, но в същото време обедняват, твърди той.

Василев предлага още ЕС да изработи обща позиция срещу евентуални сепаратистки влияния от трети страни. 

Ако имаме ефикасни помощи за развитие, евроскептиците бързо много бързо ще станат европривърженици, твърди той.

Дейвид Мосъп, преподавател и консултант, заяви, че в момента ЕС се е разделил на богати, средно богати и бедни страни. От гледна точка на потребителите в България доходите са ниски, а цените са високи. Нормално е при това положение човек да стане евроскептик, каза Мосъп, но уточни, че лично той е привърженик на ЕС.

Васил Василев предложи средствата от еврофондовете да се разпределят не от администрацията, а от Българската банка за развитие (ББР), за да се ликвидират корупцията и смяната на експертите при всяко ново управление.

Заради бюрокрацията ефектът от реформите често изчезва, коментира Мосъп.

По повод кампанията преди европейските избори Василев посочи, че не е било най-важното кой ще оглави ЕК. Дебатът, според него, е трябвало да се съсредоточи върху това как да отстояваме нашите национални интереси в рамките на ЕС.

Дейвид Мосъп коментира, че след създаването на ЕС вече имаме толкова силни процеси на бюрокрация и глобализация, че е логично да набират скорост националистическите движения. Той допълни, че ще е огромна грешка, ако англичаните решат да излязат от Съюза.

Василев заяви, че България в своята дългосрочна политика трябва да предвиди сценарии дори за евентуално разпадане на ЕС в бъдеще.

За да не се разпалва евроскептицизмът, Мосъп предлага Европа да не налага решения, които влизат прекалено дълбоко в националните законодателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Отн.: ЕвроскептицизмаВсички тези 'евпоскептици' по принцип какво ще правят като крило в Европейския парламент. Като са такива велики евроскептици да ходят в Крим, обаче там няма такива балами, които да им плащат по 15 хил. евро заплата и след четири години евроскептицизъм по 8 хил. евро пожизнена пенсия.Отн.: СубсидиитеИ като дадат по-големи субсидии на земеделските мутрафони какво ще направят с тях - ще развият BG икономиката. Да, бе да, ще започнат всеки момент. Да си направят още казина-перачници и ще внесат парите на лихва в някоя компрадорска банка - чак да стигнат до развитие на BG икономика не ми се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tigerman
преди 10 години
Тук само да разгранича между ефективно и ефикасноЕфективност--Ефективността в най-общия смисъл показва отношението на постигнатия резултат спрямо поставената цел. Ефективността е свързана с целесъобразността на действията. Чрез нея се дава отговор на въпроса, дали се вършат "правилните" неща. Тя не отчита разходите (енергия, труд, финансови средства), а само постигането на целта. Колкото степента на постигане на една цел е по-висока, толкова по-ефективни са действията и мероприятията.Според легалната дефиниция в българското законодателство (допълнителните разпоредби от Закона за сметната палата) ефективност е степента на постигане на целите при съпоставяне на действителните и очакваните резултати от дейността.При определяне на ефикасността, за разлика от ефективността, се отчитат вложените разходи спрямо постигнатия ефект. Така например гасенето на запалената свещ с чаша вода е също толкова ефективно, колкото и с шампанско (целта е постигната на 100% и в двата случая). Но с вода е по-ефикасно (водата е по-евтина от шампанското, т.е., постига се същият ефект при по-малки разходи). При липса на алтернатива обаче няма да е нито ефективно, нито ефикасно да пожалим шампанското. Килимът ще изгори и щетите ще са по-големи от цената на чаша шампанско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още