IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инвеститорите взимат грешни решения?

Те са склонни да решават на база ирационални предубеждения, които водят до грешки, заключава професорът от Харвард Кас Сънстейн

13:33 | 27.04.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо инвеститорите взимат грешни решения?

През 2011 г., когато борсата се възстановява от тежкия срив по време на рецесията, политологът и преподавател в Харвард Кас Сънстейн взима изключително глупаво инвестиционно решение, плод на поне три класически поведенчески грешки, пише самият той. 

Икономистите знаят, че ако инвестираш в активи, е разумно да избереш пасивно управляван и силно диверсифициран индексен фонд. Точно това направил и той. Но когато видял, че стойността на фонда пада, се уплашил от нов срив на борсата и решил да продаде значителен дял активи. Преди да го направи, Сънстейн писал на големия поведенчески икономист и съавтор на книгата им „Nudge” Ричард Талер и го попитал дали не прави грешка.

Отговорът на Талер бил: „Препрочети книгата ни!“

Сънстейн знаел какво е имал предвид приятелят му, а и книгата им била доста дълга, така че продължил по план и продал големия дял. Когато му го съобщил, Талер възкликнал: „Не! „Nudge” обяснява, защо не е трябвало да го правиш!“

В момента стойността на фонда е с около 66% нагоре от деня, в който Сънстейн е продал дела си. Очевидно Талер бил прав, а и в интерес на истината Сънстейн чувал един тънък глас в главата си дори тогава, който му казвал, че действа прибързано, признава професорът.

Първата от поведенческите грешки, на които е станал жертва, Сънстейн нарекъл „предубеждение към възможното“. Изследователите на човешкото поведение са доказали, че ако нещо се е случило в близкото минало, то бива възприемано като „възможно“ и хората са склонни да преувеличават вероятността то да се случи в бъдеще.

Предубеждението към възможното не е съвсем ирационално, но може да причини сериозни грешки. Борсата наистина се срина през 2008 г., но това не се случва често и той не е трябвало да отдава толкова голямо значение на риска от нов срив през 2011 г.

Втората грешка включва „нещастието от загубата“. В интерес на истината хората ненавиждат загубата много повече, отколкото обичат равностойната ѝ печалба. Ако изведнъж загубите 10 хил. долара, нещастието, което ще изпитате, почти със сигурност ще бъде много по-силно от радостта, ако изведнъж спечелите 10 хил. долара.

Иронията е в това, че ако вземаме нашите решения на база на нещастието от загубата, в крайна сметка ще загубим много. Когато пазарът започна да пада, Сънстейн искал да предотврати загубата и впоследствие е загубил много.

Третият предразсъдък се нарича „пренебрегване на вероятността“. Хората са склонни да се концентрират върху най-лошия възможен вариант, а не на реалната вероятност той да се случи. Когато професорът взел глупавото си решение, най-лошият вариант – друг срив, бил много опасен, но той е фокусирал прекалено малко от вниманието си върху това каква всъщност е вероятността такъв срив да се случи.

Поведенческите икономисти познават в детайли предубежденията, на които са подвластни инвеститорите. Например, те са уязвими и към „позиционния ефект“, което значи, че продават активи твърде бързо, когато последните се оскъпяват, докато ги държат прекалено дълго, когато цената им пада.

Освен това, много инвеститори са прекалено самоуверени. Те обичат да купуват и продават и си мислят, че по някакъв магически начин ще излязат на печалба, но в крайна сметка борсата работи на друг принцип. 

Затова съветът на Сънстейн е да имате разнообразен портфейл, който да е съставен предимно от евтини индексни фондове, насочени към активи. Влагайте парите, които печелите, и също ги диверсифицирайте, а тези, които ви трябват, ги пазете. В случай че не печелите, се въоръжете с търпение и чакайте.

Ако с емоциите ви се подобрява представянето ви и си помислите, че е време за голяма стъпка в съвсем друга посока, е добре да имате тънкото гласче на Талер в главата си, което изрича една единствена, красива дума - „Не“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Тези анализи са много относителни и освен това са валидни само за определена социално-икономическа система и определен период. Не може да се взема някакакъв нализ за Щатите и да се лепи като гербова марка на борсата в BG.BG е друга планета, с тотално манипулирано, дезоринтирано и неадекватно реагиращо население. В BG всички вземат грешни решения - било поради неграмотност от всякакъв род и вид, било поради ситуационна не(до)осведоменост. Как да се вземат правилни и точни решения след като отвсякъде ни заливат с дезинформация, с някакви селскостопански помиярски клюки и третокласни новини и непрекъснато се правят опити за изопачаване на действителността и за манипулиране вземането на решения на всякакви нива, както и елиминиране на огромни слоеве от населението от процесите на вземане на решения.Докато в BG населението не се научи да си набавя качествена и неманипулирана по какъвто и да е начин обективна информация за каквото и да било -нещата ще са такива.Ситуационна осведоменост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Такива регулации има, като спирането на търговията за определено време при покачаване или спадане на дадена акция с 15%. Срещу дългосрочните емоции обаче е много сложно да направиш ефективна регулаторна защита. Ако хората ги е страх, ще се опитат да продават извънборсово и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Толкоз ти е акъла на теб, значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
ppn77
преди 10 години
Изводът от тази статия е- прави точно противното на това, което те съветват в нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
SS-23
преди 10 години
Интересна статия ! Винаги съм твърдял, че пазарите трябва да бъдат регулирани именно за да се избегнат емоционалните движения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още