IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от износа ни отиват за погасяване на дългове към компаниите майки

Чуждите инвеститори са изтеглили по тази линия 458 млн. евро само през март

13:38 | 16.05.11 г. 18
Приходите от износа ни отиват за погасяване на дългове към компаниите майки

Чужди инвеститори са изтеглили 457,9 млн. евро от инвестираното у нас само през месец март 2011 г., показва преглед на Investor.bg на данните на БНБ.

Става дума за инвестициите под формата на кредити от компаниите майки за българските им дружества, които са за общо 15 млрд. евро. Тези кредити са най-голямата част от брутният външен дълг на България в размер на общо 37 млрд. евро.

През март 2011 г. България реализира рекорден износ от 3,32 млрд. лв., като увеличението на годишна база бе с 50%. За януари увеличението бе дори 72% и България реализира най-силното си износно тримесечие - 56% ръст на годишна база.

Явно приходите от рекордния износ се използват за погасяване на дългове към компаниите майки, сочат данните. Надеждите силният износ да събуди директно вътрешното търсене засега не са напълно оправдани.

Нетно преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България през март 2011 г. са отрицателни в размер на 363 млн. евро защото, освен погасените дългове за 457,9 млн. евро, има вложения за 78,9 млн. евро в дялов капитал (акции, дялове) и 16 млн. евро инвестиции под формата на реинвестирана печалба.

За първото тримесечие на 2011 г. ПЧИ у нас са отрицателни в размер на едва 5,1 млн. евро поради притока на инвестиции през януари и февруари. За същия период на миналата година те са били положителни в размер на 52,7 млн. евро.

Поради изтичането на ПЧИ чрез погасяване на кредити към компаниите майки, общият платежен баланс на България през март 2011 г. е отрицателен в размер на 90,2 млн. евро и с толкова намаляват резервните пари на БНБ.

За първите 3 месеца на 2011 г. резервните пари на БНБ намаляват с 664,7 млн. евро. отново погасяването на заеми и други задължения, както и изтеглянето (падежирането) на депозити на чуждестранни банки и фирми от българските банки, които намаляват със 725,2 млн. евро за първите 3 месеца на 2011 г.

Накратко, населението и фирмите са спестили 4 млрд. лв. в последната година, като този ресурс се използва за погасяване на чуждестранните задължения.

Търговски баланс

Както вече бе обявено, търговският баланс през март е отрицателен, в размер на 17 млн. евро (33 млн. лв.), а за първите 3 месеца на 2011 г. е положителен, в размер на 47 млн. евро.

Търговският баланс щеше да е още по-положителен, ако не беше поскъпването на петрола, което предизвика силно увеличение на отрицателното търговско салдо с Русия.

Услуги

Салдото по услугите през март 2011 г. е положително в размер на 58,3 млн. евро (спрямо едва 0,2 млн. евро през същия месец на миналата година), както и положително в размер на 133,7 млн. евро за тримесечието (спрямо 6,8 млн. евро година по-рано). Подобрение има при трите основни подсектора на международните услуги, а именно пътувания, транспорт и други.

Текущи трансфери

Приходите от текущи трансфери (преводи от българи работещи в чужбина, към родината и приходи от еврофондовете) намаляват до 128,3 млн. евро през март (от 133,8 млн. евро година по-рано) и до 359,2 млн. евро за тримесечието (385,5 млн. евро година по-рано).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 12 години
...Кои, освен членовете на бившите групировки, ДС и населението са тия BG инвеститори!? Не ме разбирай погрешно! Всеки BG инвеститор е добре дошъл, стига да има достатъчно умствен потенциал! Защото с крадене, се стига само до някъде. После тоя капитал трябва и да се управлява!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 12 години
Ето и още малко въпроси: А какво би станало ако вдигнат мин. заплата!? Коя прослойка на обществото ни харчи най -много в BG? Коя прослойка крие най малко данъци и коя крие най много, чрез най различни счетоводни трикове? На коя прослойка и е най трудно да изтегли парите си от BG? Кой на практика се явява най големия инвеститор за държавата си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
rogers
преди 12 години
то май ти си тоя дето не му е ясно нищо виж какво си писал:-----------------------когато реализацията от износа не се връща в България, а остава в страната където са продадени изнесените стоки. -----------------------Ето ти фактите:-----------------------------Накратко, населението и фирмите са спестили 4 млрд. лв. в последната година, като този ресурс се използва за погасяване на чуждестранните задължения.-----------------------------А сега помисли дали е вярно това дето го казваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
krkrkr
преди 12 години
Напълно съм съгласен с идеята за земеделието-то(според мен) е спасителният пояс.....ОБАЧЕ...дори и да имаш желание да развиваш този отрасъл няма да ти го позволят-субсидиите,които ти се полагат отиват за луксозните коли,имоти и т.н. на някой си....а дори и да успееш да произведеш нещо без тях(незнам как) ще дойде някой си бизнесмен и ще ти изкупи продукцията,като цените ще ги определи той(черешите в Кюстендил).НИКОЙ НЯМА ИНТЕРЕС БЪЛГАРИЯ ДА ИМА ЗЕМЕДЕЛИЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Сигурност за Бг инвеститорите, за да не бягат парите им от България поради дивотиите на политиците, полцията и прокуратурата и, естествено, раздяла с инвеститори от Гърция най-вече...но и аз не знам как ще стане това...И в това ми е мъката, признавам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
хендехох
преди 12 години
Вдигане на концесионните такси за добив на руди и забрана за износ на концентрат. Например златото в медните руди се екстрактва в чужбина. Но това е защото производството е много неекологично и го правят в диви държави. Не е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 12 години
Мммда:) ..Така е ..горе долу. Каква според теб, би била правилната политика в случая? Интересно ми е мнението ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 4
ravnovesie
преди 12 години
Не мисля че износа на стоки и износа на капитали в България има особена връзка. Основната част от ръста на депозитите са от депозити на домакинства, а износа е от фирми. По този начин всъщност вярата на домакинствата в стабилността на банковата ни система прави възможен и износа на капитали. Ако човек се замисли "абе защо аджеба ми дават 7% по депозит при положение че не кредитират" и можеше и да нямаме износ на капитали, но да имаме бюджетен дефицит от 30% като ирландия и/или паднал борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
amanotumnici
преди 12 години
Вдигна ни се стандарта, защото получихме пари от чуждите инвеститори. Цената е по-ниско потребление през следващите години, когато ще връщаме взетите пари с лихвите. Ползата - ползваме нещо, което не сме заработили, но го изплащаме с времето. С други думи, трудно може да ни се вдигне в момента стандарта на живот, ако положението се запази статично. Хубаво е да взимаме пример от другите държави. Германия е много подходяща. Какво се крие там - ... работа, работа, работа.Никой не обръща внимание на пустеещите земи, това са неизползваеми възможности в земеделието. Ако се възстанови земеделието, може да потръгне промишлеността, допълнително износа, инвестициите итн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
FINTA
преди 12 години
Абе вие какво очаквате, някой да дойде да инвестира, та да накара българина да се чувства добре и да е щастлив, и в същото време да му пълни джобовете с пари ли? И как очаквате да има български фирми, които да бутат икономиката напред, като всички са "бизнесмени" като Ковашки примерно? Поне отчетете фактите - Да, парите излизат, но минават през България. Тези фирми купуват български суровини, от български подизпълнители. Дават се макар и мизерни заплати на хората. Все някакви данъци и такси се плащат... И най-важното външния дълг (би трябвало) да намалява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още