IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по храните регистрира над два пъти по-малко производители в бранша

До края на годината ведомството ще внесе в МС предложение за криминализиране на фирмите, които предлагат изтеглени от пазара и препакетирани храни

07:44 | 09.11.11 г.
<p>
	Агенцията по храните отчете десетки хиляди проверки от създаването си в началото на годината</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Агенцията по храните отчете десетки хиляди проверки от създаването си в началото на годината

Снимка: БТА

Производителите на храни от неживотински произход в страната са четири хиляди вместо съществуващите в регистрите на здравното министерство десет хиляди компании. Това съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов след приключилата пререгистристрация на фирмите, които подлежат на контрол от агенцията.

Актуалната информация обхваща всички фирми за производство и пакетиране на захар и захарни изделия, олио, консервни предприятия за плодове и зеленчуци и др. Огромното разминаване с данните от стария регистър Войнов обяснява не толкова с фалити в бранша, колкото с факта, че предишните контролни органи не са обновявали системата с години. 

Задължителната пререгистрация на производителите и търговците на храни започна през пролетта на тази година, като целта на агенцията е да обнови регистрите на предишните контролни структури, в които фигурираха малко над 150 хиляди магазини, предприятия, цехове, хладилни или други складове.

„Идеята ни беше до есента на тази година да имаме точни данни, които да ни улеснят в контролната работата. Поради активните проверки през летния сезон темповете на пререгистрация се забавиха, затова очаквам до декември да имаме напълно обновен регистър“, обясни още Войнов.

След установените фрапантни нарушения при продажбата на храни с изтекъл срок на годност, разкрити при летните проверки из магазини, предприятия за производство и пакетиране на храни, агенцията е инициирала и законодателни промени в Наказателния кодекс, които да регламентират затвор за нарушителите, обясни още Войнов.

Идеята за криминализирането на тези нарушения беше подкрепено и от земеделсикя министър Мирослав Найденов в края на летния сезон.

Проектът за промени предвижда да се криминализира съзнателното предлагане на пазара на храни с изтекъл срок на годност или без документи за произход, но това не означава, че санкцията ще се отнася за неумишлени нарушения, поясни още Войнов.

Шефът на агенцията обясни, че тези промени нямат за цел да прокарат поредна вратичка за рекет от страна на проверяващите към бизнеса. „Ще бъдем безкомпромисни към хората, които извличат печалби, рискувайки здравето на хората. След като за четири месеца установихме сериозно погазване на санитарните изисквания, сме длъжни да прокараме тези промени, ако щете и с превантивна цел“, поясни още Йордан Войнов.

Проектът за промени вече е съгласуван в министерството на земеделието. След като получим становищата и от другите министерства, ще се внесат за одобрение от правителството, поясни още Войнов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още