IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстев: Приватизацията на БДЖ щеше да бъде неизгодна за държавата

Кредиторите идват у нас в края на месеца да продължат разговорите за отсрочка на задълженията

10:25 | 11.09.13 г.
Кръстев: Приватизацията на БДЖ щеше да бъде неизгодна за държавата

Приватизацията на БДЖ щеше да бъде несериозна и това дружество щеше да бъде продадено за много малко пари. БДЖ разполага с активи на обща стойност близо 320 млн. лв., а реално щеше да бъде продадено за около 100 млн. лв., което не устройва нито кредиторите, нито държавата.

Този коментар във връзка с провалилата се приватизация на БДЖ "Товарни превози" направи новият изпълнителен директор на националния жп превозвач Християн Кръстев тази сутрин пред БНТ.

Припомняме, че продажбата на товарното звено на железницата бе прекратена още в първия ден от работата на новия министър на транспорта Данаил Папазов. Своето решение тогава той аргументира с желанието "да се запазят работни места".

Кръстев съобщи, че вече са възобновени преговорите с кредиторите на железниците. В тази връзка той уточни, че до края на септември кредиторите ще посетят България и ще продължат разговорите за разсрочване на задълженията, тяхното преподписване и изплащане.

Ръководителят на холдинга припомни, че дълговете на дружеството към момента възлизат на 498 млн. лв. Срокът за разсроченото им плащане сега е 10 години, като за последните три те не са изплащани.

"Няма как да бъдат отписани тези задължения към кредиторите, трябва да бъдат платени – със собствени средства и с помощ от държавата", посочи той.

Християн Кръстев обясни, че вече са оценени ненужните активи на компанията. Предсрочно ще бъдат продадени такива за около 40 млн. лв. "БДЖ няма да фалира", категоричен е изпълнителният директор на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още