IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как патентният данък ще ликвидира сивия сектор при такситата?

Идеята е всяка година таксиметровите шофьори да плащат за правото си да развиват дейност

14:20 | 30.09.13 г.
<p>
	Таксиметровият бранш от години иска да се върне патентният данък. Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Таксиметровият бранш от години иска да се върне патентният данък. Снимка: Investor.bg

От няколко години таксиметровите шофьори плащат данък върху реализираните си обороти. Много от функциониращите таксита в страната обаче не плащат данъците си или крият оборотите си. Голяма част от работещите дори не са регистрирани. Тези фактори стимулират сивия сектор в бранша, който трудно може да бъде разрушен и разкрит изцяло.

Според представители на бранша единственият начин да се "изсветли“ секторът е да бъде върнат така нареченият патентен данък, с помощта на който по-лесно да се поддържа база данни за съществуващите и работещите таксиметрови коли, а и да се гарантира сигурен приход за държавата. Миналата седмица ресорният министър на транспорта Данаил Папазов съобщи, че на високо равнище вече се обсъжда предложението патентният данък за такситата да бъде върнат от следващата година.

Найден Петров, един от ръководителите на компанията "Йелоу такси", която оперира на територията на столицата, е сред представителите на бранша, участвали активно в прокарването на предложението. Петров уточни, че някои фирми работят некоректно и същевременно "изяждат" част от работата на останалите. По груби негови изчисления, делът на сивия сектор в таксиметровия бранш дори достига 30% за тази година.

Петров обаче обясни, че тиражираната информация в медиите, касаеща връщането на патентен данък не е точно вярна.

"За да бъде по-лесно всички го нарекоха патентен данък, а всъщност той не е. Дейността на бранша ни не може юридически да бъде обвързана с патентен данък и това сами можете да проверите. Предложението ни, което бе съгласувано с юристи и бе одобрено от Министерството на транспорта по време на обществените съвети, касае въвеждането на вид лицензионен режим или разрешително за таксиметрова дейност. Идеята е всяка година таксиметровият шофьор да плати за правото си да развива дейност. Всеки шофьор лесно може да бъде проверен дали си е платил да извършва услугата", посочи той.

Все пак той уточни, че засега има някои точки от предложението, които ще трябва да бъде дискутирани допълнително, за да бъде решено кой би бил на коректният и работещ модел за в бъдеще. По негови думи е важно, че държавата подкрепя идеята и вероятно предложението наистина ще влезе в сила от началото на 2014 година.

Коментар по темата даде и Мирослав Стоянов, шеф на компанията Green taxi:

"Абсолютно положително гледам на въвеждането на патентния данък. Той определено ще изсветли бранша ни. Това би се отразило изключително положително на целия сектор".

Връщането на патентния данък за такситата бе обсъждана тема и по време на управлението на ГЕРБ. Още тогава браншът не веднъж пожела връщането му по време на консултации и обсъждания с бившия ресорен министър Ивайло Московски.

Идеята за завръщането на патентния данък обаче бе бързо отхвърлена, след като Министерството на финансите показа негативната си позиция по казуса. Причините за отказа бяха няколко.

Въвеждането на патентен данък за таксиметровите шофьори би резултирало в спад на приходите в държавната хазна. Освен това, според експерти, таксиметровият бранш осъществява нормална стопанска дейност и следва да се облага, както и останалите бизнеси у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още