IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бе сложен край на сагата с болницата в Девин

Лечебното заведение отново отвори врати, след като стоя затворено близо три години

15:30 | 08.03.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Как бе сложен край на сагата с болницата в Девин

Многопрофилна болница за активно лечение-Девин ЕАД отново работи, след като стоя затворена близо три години. Лечебното заведение, обслужващо пациентите на три общини - Девин, Борино и Доспат, вече приема пациенти.

Докато беше затворена болницата, около 30 хиляди души от общините пътуваха за лечение до Смолян. 

Засега работи само едно отделение -вътрешното с около 20 души персонал - лекари и медицински сестри, назначени отново. Предстои и назначаването на още специалисти. Очаква се скоро да заработи и детското отделение. Сключени са договори за 11 клинични пътеки.

Предисторията

Здравното заведение беше затворено по времето на ГЕРБ. Така хората от общините бяха лишени от болница през юли 2011 година заради дългове от 2 млн. лв. и запор на сметките, наложен от страна на кредитори.

Предлагаха се различни варианти за спасяването на болницата. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков предложи разкриване на филиал на МБАЛ-Смолян в Девин чрез учредяване на дъщерно дружество на смолянската болница или болницата в Девин да се преобразува в държавна при условие, че Общинският съвет предостави на филиала сградата на досегашната общинска болница в града. Решението да бъде създадено дъщерно дружество на смолянската болница в Девин беше взето през февруари тази година от съвета на директорите на болницата в Смолян. По нито едно от предложенията обаче не беше постигнат напредък.

През април, по време на служебното правителство, здравното министерство предложи Министерството на финансите да съдейства на общинските власти за освобождаване от сегашните тежести на запорираната сграда на болницата чрез прехвърлянето им към друга общинска собственост. Служебният министър предприе стъпки докато заработи болницата да бъдат разкрити мобилни кабинети за осигуряването на болнична помощ.

В края на миналата година сегашното правителството предостави на два пъти –  400 хил. лв. и 700 хил. лева, бюджетни средства за възстановяване на дейността на болницата. Здълженията постепенно започнаха да се разплащат, като са платени вече 300 хил. лева за неизплатените заплати на персонала.

През декември миналата година Общинският съвет в Девин избра нов съвет на директорите и изпълнителен директор на МБАЛ-Девин - Радка Грозданова, бивш заместник-директор на МБАЛ-Смолян. А досегашният изпълнителен директор на болницата - д-р Костадин Калайджиев, запази поста си в директорския съвет. Задача на новото ръководство беше да започне подготовка за възстановяване на дейността на лечебното заведение.

Протестите

През изминалите три години жителите на трите общини многократно протестираха в защита на своята болница.

Напрежението ескалира в края на 2012 година, след като правителството на ГЕРБ категорично отрече  държавата да финансира общинска болница и нейни стари дългове, защото това е задължение на ръководството на лечебното заведение.

Протестите стигнаха и до сградата на Министерския съвет. Протестиращите настояваха да получат помощ от държавата и общината, за да заработи болницата час по-скоро. Сред исканията им беше да се възстановят четири отделения на болницата – хирургическо, вътрешно, детско и неврологично, да се изплатят възнагражденията на лекарите отпреди закриването на болницата и да се възстанови целевата годишна субсидия на лечебното заведение.

Неравнопоставеността на малките болници

По мнение на д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването основна причина за дълговете на общинските болници е тяхната неравнопоставеност спрямо тези с държавно участие - в тях не са финансирани дейностите по осигуряване на спешна помощ и интензивни грижи например. Изходът е всички болници да бъдат поставени при равни условия, така че потребителите да решават да има ли болница или не, а не служителите от МЗ или НЗОК, смята д-р Кацаров.

Атанас Атанасов, заместник-председател на Сдружението на общинските болници в България смята, че по закон държавата трябва да субсидира болниците в труднодостъпни и отдалечени райони, но не го прави. Общинските болници не са равнопоставени с държавните, коментира тогава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Краят на сагата сега започва - когато започнат да пристигат спешни случаи в болница , която не е ясно какво може да прави .Дано още с приемането да е ясно какво му има на болния .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още