IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските вериги ще купуват стоки от доставчици по типови договори

Парламентарната земеделска комисия подкрепи промените в Закона за защита на конкуренцията

16:12 | 19.03.14 г. 2
Търговските вериги ще купуват стоки от доставчици по типови договори

Супермаркетите ще купуват стоки от доставчиците си с типови договори, които ще са еднакви, независимо дали продуктите са произведени в България или в чужбина. Това каза пред парламентарната земеделска комисия депутатът Спас Панчев, който представи изготвените от социалистите промени в Закона за защита на конкуренцията.

„Искаме условия, които не дискриминират българския производител“, каза Панчев.

Той заяви пред депутатите, че веригите в момента имат 35% пазарен дял, който се разраства. Търговските вериги могат както да подкрепят нашето производство, така и да го съсипят, каза депутатът и посочи, че в момента в общите условия на супермаркетите около 100 клаузи поставят в неизгодни условия българските доставчици.

Панчев посочи някои порочни практики в търговията: двусмислени условия, липса на писмени договори, изменение на контракти със задна дата, нелоялно прехвърляне на търговския риск (за открадната стока от веригата или за забавени плащания отговаря доставчикът), териториално ограничение на доставките.

С проекта се въвежда понятието "значителна пазарна сила" – това са търговците с годишен обем 50 млн. лв. или повече, припомни Панчев.

Депутатът Владимир Иванов от ГЕРБ отправи критики към проекта. Според него промяната е частична и няма да реши проблема на пазара. Дори да има частичен ефект върху нелоялните практики на супермаркетите, след година ще видим, че законът не работи, твърди той.

По думите му един такъв закон следва да има ясно и широкообхватно действие. Не можем да си правим експерименти и пак да променяме закона след 2 месеца, каза Иванов.

„От страната се източват капитали за сметка на дребния и средния бизнес, каза депутатът, като предупреди за проблеми със селското стопанство“, каза още депутатът и кой е изчислил 50-те млн. лв.

Светла Бъчварова отбеляза, че идеите за корекции на проектозакона може да се реализират между първо и второ четене. Тя посочи някои пропуски, които създават впечатлението, че значително пазарна сила и господстващо положение са почти едно и също, така че терминологията трябва да се прецизира, отбеляза Бъчварова.

Тя обърна внимание и върху нелоялните търговски практики, които се определят като „сила при преговорите“. Вкарването на този показател ще подобри законопроекта, препоръча депутатът.

Моделът е сбъркан, работим с подръчни материали и средства, не се съгласи Владимир Иванов. Според него ценовата конкуренция в момента убива селското стопанство.

Спас Панчев коментира, че дори проектът да не е издържан докрай, ако действа само една седмица, пак ще е от полза за българските производители. Той коментира, че ако се върви към един изцяло нов закон, както иска опозицията, „ще съсипем българското производство“.

Земеделската комисия подкрепи на първо гласуване изменението на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Не само че са по-евтини но и по качествени са Смешно е да ядем картофи домати краставици зеле чушки от Франция Турция Полша Чехия и Холандия като ние сме ги учили как се произвеждат Преди много години Въпреки че пътуват хиляди километри а за някои се плащат и мита и такси Българските търговци да се научат да произвеждат ефективно и качествено и тогава да надават вои Не са им виновни веригите Те са си виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
"които ще са еднакви, независимо дали продуктите са произведени в България или в чужбина."Ми те чуждите без това са по-евтини от нашите така че според мен с това ще им кривнат шапката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още