IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дуалната система не е панацея за образованието, твърди Румен Радев

Образователната система има големи проблеми, по които трябва да се говори повече, смята зам.-председателят на АИКБ

21:51 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дуалната система не е панацея за образованието, твърди Румен Радев

Дуалната система не е панацея за българското образование, но е добра стъпка в посока към по-добрите професионални училища. Това заяви в предаването Денят On Air Румен Радев, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По думите му интересите на децата днес са много по-различни от тези в миналото. Радев е категоричен, че учениците реагират по-активно, когато учебният материал се поднася по по-атрактивен начин, но той вижда, че у хората, които трябва да правят това, липсва желание.

“Всяка една непрозрачна система има естествената склонност да се разраства, да си придава важности, да се стреми да акумулира ресурси. За съжаление това го виждаме в образованието”, коментира той.

Според Радев 12-и клас е пропусната година, посветена на абитуриентските балове, в която децата губят време, губят любопитството, креативността и навиците си. Друг проблем, който той вижда в системата е, че в последния учебен клас често се стига до ситуация, в която и учениците, и учителите отсъстват. Радев е категоричен, че това не бива да продължава, а по тези въпроси трябва да се говори ясно.

Във връзка с дуалната система той заяви, че се надява, че до летните месеци ще бъде представена учебна програма, но след това предстои тя да бъде утвърдена, което може да се окаже бавен и мъчителен процес.

Във връзка с проблемите в енергетиката Радев посочи, че не се фокусираме в реалните проблеми.

“Пак се плъзгаме в по-незначителната част от темите вместо да се питаме какво правят тези хиляди миньори в Мини Марица Изток. Едва ли там има нужда от повече от 1000-1200 работни места. Има голям кръг от въпроси защо съществува неефективност в тази система. Вместо това се занимаваме с ЕРП,-та и с ВЕИ-та”, коментира той.

По думите му се залита от крайност в крайност, което е изключително грешна логика.

“Не можем с нашите обществени пари да се опитваме да създаваме приоритетни зони чрез приватизация на някакви частни активи, които са със съмнителна ефективност, отдавна амортизирани и с меко казано неясно бъдеще, ако трябва да ги използваме”, допълни Радев.

Конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“ се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още