IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на застрахователите са нараснали с 8,3% за януари-май

Растат и сумите на изплатените претенции, като очакванията са, че заради градушките през летните месеци изплатените обезщетения ще се покачат

18:52 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Приходите на застрахователите са нараснали с 8,3% за януари-май

През май брутният премиен приход, реализиран от застрахователните компаниите в България, възлиза на 741,813 млн. лв. Това е ръст от 8,3% на годишна база, показват изчисленията на Investor.bg на база статистиката за застрахователния пазар, публикувана от Комисията за финансов надзор (КФН). За цялата 2013 г. повишението бе със 7,7 на сто.

Растат и сумите на изплатените претенции. Очакванията са, че заради градушките през летните месеци изплатените обезщетения ще се покачат. Все пак застрахователите гарантираха, че са в готовност да покрият всички щети

Брутният премиен приход, реализиран само от дружествата по общо застраховане към края на май 2014 г. възлиза на 597,319 млн. лв. - или със 7,09% повече спрямо същия месец на предходната година. Припомняме, че ръстът за цялата 2013 г. бе 6,5% при спад от 1,9% за 2012 г.

Отделно за една година животозастрахователните дружества са увеличили с 13,6% сумата на брутния премиен приход до 144,495 млн. лв. Годината върви добре за животозастрахователитe, тъй като само през миналата година темпът на прираст бе 14% при покачване на премиите с 6,9 на сто през 2012 г.

Данните на КФН затвърждават тенденцията, че българинът все още предпочита да застрахова автомобила си за сметка на жилището, например. На пазара по общо застраховане през май най-голям дял от брутния премиен приход, реализиран в сектора, заемат автомобилните застраховки („Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства“) - 69,4%, следвани от имуществените застраховки („Пожар и природни бедствия” и „Други щети на имущество”) – 17,1%.

През май за една година записаният по застраховка „Заболяване” премиен приход нараства от 168 хил. лв. през 2013 г. до 18,027 млн. лв. през май 2014 г. Посоченият ръст е следствие от прелицензирането на съществувавалите здравноосигурителни дружества като застрахователи, съответно - от вливанията на такива дружества в действащи застрахователи.

Потребителите изглежда, че са и по-консервативни, когато говорим за животозастраховане. Най-голям дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите, заема застраховка „Живот” и рента – 77,3%.

Гражданите предпочитат т.нар. пенсионни застраховки, които гарантират на застрахованите лица получаването на месечен доход с договорен размер при навършване на определена възраст, за сметка на застраховката, свързана с инвестиционен фонд. При нея застрахованият може да инвестира спестовната част на премията и резерва на застраховката в зависимост от предпочитанията си за степента на риск. Статистиката показва, че застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 3,3% в структурата на портфейла на животозастрахователите през май.

Изплатените претенции по общо застраховане са в размер на 279,881 млн. лв., като изчисленията на Investor.bg показват намаление с 3,31% на годишна база. Изплатените претенции от животозастрахователите са в размер на 52,425 млн. лв. - или с 11,9% повече на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още