IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на КТБ – все повече извън намесата на държавни пари

Политиците от водещите сили стават по-балансирани и обръщат повече внимание на шансовете за оздравяване на банката

17:36 | 03.08.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъдещето на КТБ – все повече извън намесата на държавни пари

Случващото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) и тази седмица не излезе от актуалните теми у нас. В края на миналата седмица бе публикуван докладът на одиторите на КТБ, а по-късно Европейската комисия призова за бърз достъп на вложителите до гарантираните от закона депозити.

Това се случва на фона на все по-умерените коментари от страна на парламентарно представените партии и все по-активното предлагане и търсене на пазарни варианти за оздравяване на КТБ, при които да не се посяга на държавни пари за обезщетяване на вложителите.

Сред тези варианти са участие на акционерите в увеличение на капитала (където надеждите са насочени главно към оманския фонд, притежаващ 30% от банката), увеличение на капитала през фондовата борса с възможност за участие на широк кръг инвеститори, разделяне на активите в „добра” и „лоша” банка и така нататък.

Всички обаче са категорични, че преди да се направи каквото и да било, е нужно да се знае какво е реалното състояние на КТБ. А това трябва да стане ясно до 20 октомври, когато изтича поставеният от БНБ срок към квесторите и одиторите за оценка на кредитния портфейл на банката.

В случая обаче важно е и какви са позициите на парламентарно представените партии, тъй като до голяма степен решението на казуса ще има и своето политическо измерение. За момента на политическия фронт все още не е ясно какво ще се случи с КТБ, но през последните седмици преобладават по-балансираните изказвания и предложения.

Ето какво предлагат водещите политически сили, които имат шансове да участват в следващия парламент:

ГЕРБ

Преди около две седмици Бойко Борисов предложи план за възстановяването на КТБ, който преминава през покана към акционерите за набавяне на капитал и запориране на активите на банката, докато там работят квесторите. След изпълнението на тези стъпки за банката има два пътя:

"Единият - банката се оздравява и не се налага държавата, респ. бюджетът, да се намеси. Гаранционният фонд покрива влоговете до 100 000 евро, останалите суми стават задължение на банката, която след оздравяването ги покрива. Системата се стабилизира и всичко си продължава плавно и равномерно. Държавата не се намесва", смята лидерът на ГЕРБ.

"Вторият - ако КТБ не се стабилизира, тогава активите й се прехвърлят към друга банка, която поема и лошото, и доброто. И след съответните търгове и продажби на тези активи се покриват депозитите над 100 000 евро. И пак не се налага държавата да се намесва", посочва Бойко Борисов.

Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 11
studioaa
преди 9 години
КТБ няма абсолютно никакъв шанс да се спаси ако капиталовата дупка се окаже над 1 млрд. лева. Ако се окаже, че тя е 3.5 млрд. лева ще трябват поне 2.5 млрд. за да се запълни и банката да продължи да работи. Никой инвеститор не би дал толкова пари за рефинансиране, при положение, че с 2.5 млрд. лева можеш да си купиш цели 4 банки с размера на КТБ, чийто собствен капитал е 625 млн. лева. Ако държавата реши да помага с толкова пари, това би било абсолютно безумие. КТБ почти сигурно ще фалира, ако имаше работеща възможност за нейното спасение тя щеше да бъде вече използвана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
konan12
преди 9 години
защо трябва да се спасява банката,то в такъв случей да съберем пари за излъганите през 2007 на БФБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
Да ама такъв вариант никой не предлага /обсъжда /...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
ПИЧ
преди 9 години
Чисто пазарния подход, без участие на държавата няма да е възможен - най малкото защото частните инвеститори могат да запълнят евентуална капиталова дупка, но държавата трябва да осигури краткосрочна ликвидност при евентуално отваряне (за да се посрещнат тегленията). Но държавата ще участва като кредитор, а не като акционер(собственик).Повече ме притеснява че одиторите ползвайки различни стандарти - счетоводни, базелски и други ще оценят капиталовата дупка като по-голяма от действителната.Ако външен собственик иска да придобие банката - то за него капиталовата дупка ще е по-голяма. Ако обаче хора на Ц. Василев придобият за тях капиталовата дупка ще е малка - защото те лесно ще накарат свързаните с тях бизнеси да си плащат кредитите.Ерго - най-добре може да спаси банката стария собственик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още