IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговете на бизнеса продължават да се увеличават

Междуфирмената задлъжнялост достига 117 млрд. лева през 2013 г., а дълговете на фирмите към банки - 46,9 млрд. лева, според БСК

12:40 | 23.02.15 г. 26
Дълговете на бизнеса продължават да се увеличават

Дълговете на бизнеса са продължили да растат и през 2013 г., като достигат 171 млрд. лева в края на годината. Това сочат данните на Българската стопанска камара. Спрямо 2012 г. ръстът е в рамките на 1,9 на сто, но спрямо 2010 г. увеличението е от 8,3%, показва статистиката на организацията.

От Камарата припомнят, че през 2013 г. е отчетена дефлация от 1,6 на сто, което означава, че реалната задлъжнялост е много по-голяма - 173 млрд. лева, изчисли зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Той посочи, че само по себе си увеличението не е "някаква вредна тенденция, а трябва да се вземе предвид и ръста на икономиката". В годините на икономически подем растат и задълженията и данните на БСК го показват - в периода 2005 -2008 г., т.е. в годините преди кризата, има значително по-голям ръст на задълженията спрямо ръста на брутния вътрешен продукт (БВП). Икономиката на страната в този период се разширява с 6,2%, я задълженията се увеличават с 32,5 на сто. В периода 2009 - 2013 г. ръстът на БВП и на задълженията вече е много по-съизмерим - 1,1% ръст на икономиката спрямо 2,3 на сто на задълженията. 

През 2013 година продължава да се наблюдава негативно съотношение между размера на задължнялостта и приходите от продажби. В последните години обаче се наблюдава леко подобрение - през 2009 г. на 1 лев приходи има 1,57 лева задължения, а през 2013 година задължението вече е 1,38 лева на 1 лев приходи от продажби.

Статистиката на БСК показва още, че най-голям е делът на междуфирмените задължения - 117 млрд. лева, или 68% от всички задължения на нефинансовите предприятия. Задълженията на фирмите към банки и други финансови предприятия са 46,9 млрд. лева, или 28% от всички задължения. Данъчно-осигурителните задължения са 5 млрд. лева, а задълженията към персонала - 2 млрд. лева.

Съпоставката спрямо 2012 година показва, че задълженията към финансови предприятия намаляват с 1,6 млрд. лева. От БСК разчитат това като знак за намаляването на инвестиционната активност, тъй като спадът спрямо предходни периоди е основно по отношение на дългосрочните, тоест инвестиционни кредити.

Ръст спрямо 2010 година обаче има по отношение на краткосрочните заеми - в рамките на 20 на сто, което пък показва, че фирмите страдат от недостатъчно оборотни средства.

Най-големи задължения имат предприятията от секторите търговия, транспорт, туризъм, енергетика, рециклиране, които съставляват към половината от задълженията на нефинансовите предприятия, показва още статистиката на БСК. Именно в тези сектори може да се очакват и фалити на фирми, посочи Колев. Заплаха от фалити има и по отношение на строителни предприятия, допълни той.

"Очакваме скромен растеж на БВП в рамките на 1%", посочи още зам.-председателят на Камарата. Това, както и свиването на инвестициите (с 15,6% за периода 2009 - 2013 г.) допълнително ще окаже негативно влияние върху задлъжнялостта.

Запазва се високо нивото на необслужваните кредити, а и дефлационните процеси ще съдействат за увеличаването на задлъжналостта, макар и дефлацията да оказва позитивно въздействие върху бюджетите на домакинствата.

Благоприятно влияние върху задълженията на бизнеса ще има постепенното излизане на страните от Европейския съюз (ЕС) от кризата, както и увеличаването на износа. Като позитивни фактори се разглеждат намалението на цените на петрола и енергийните ресурси и ускореното усвояване на средствата от европейските фондове.

От БСК препоръчват да се улесни достъпът до правосъдие и да се ускорят процедурите по несъстоятелност като начин за намаляване на задлъжнялостта. Камен Колев посочи, че тромавата процедура по несъстоятелност бави бързото прехвърляне на активите, така че те отново да заработят и да носят доход. Затова и препоръката е да бъде създадена борса на задълженията.

Представителите на бизнеса настояват и за подобряване на финансовата дисциплина на държавата и общините.

От БСК са направили и статистика за задълженията към бизнеса. Данните показват, че през 2013 г. държавата и общините са натрупали 277 млн. лева просрочени задължения към фирмите. От тях 108 млн. лева са просрочените вземания на бизнеса от държавата, а останалите са на местните администрации.

Колев обясни по-големия дял на задълженията на общините с по-тежкото им финансово състояние, спрените европейски програми и забавени плащания от държавата за делегирани дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Дейта, много лесно се измерва, пич! Аз лично практикувам следния метод:карам колежката от счетоводството да ми направи един опис на фактурите, които сме издали и по които, след изтичане на срока на дговореното разсрочено плащане все още няма постъпили пари. Сумирам и ... готово!Хайде, да научиш ии от мене нещо.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 9 години
много ми е интересно как го измерват това междуфирменно чудо ? Но ако трябва да влезем в темата - щом се увеличава значи лихвите все още са високи а кредитите - малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
87
преди 9 години
Без рестартиране трудно ще се оправи задлъжнялостта. Ето, КТБ-то затъна, рестартира се и сега вече няма проблем. Ако в икономиката започнат да се трупат дългове както сега, може би е време да се рестартира и да се даде равен шанс за старт, както беше в началото на 90-те години, в началото на прехода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Ще рестартирате...! Това ви е игричка неква...! ***! Нали знаеш деца и *** като си играят с кибрит какво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Ами как да няма междуфирмена задлъжнялост, след като и съда забранява прихващането на дългове. Че и наказа EVN задето си е прихванал 25 милиона стари задължения на НЕК към тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
87
преди 9 години
Май скоро ще трябва да рестартираме.117млрд. лв. е почти двойно на БВП-то ни, по спомен БВП-то ни беше 60-70 млрд.лв. Отделно 46.9млрд.лв. към банките е сума съизмерима с депозитите привлечени в банките, а те банките и на физ. лица уж дават.кредити ...Тази задлъжнялост май скоро ще трябва да се изчисти и да рестартираме системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още