IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация

Опозицията разкритикува промените в закона

15:15 | 19.03.15 г.
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация

Със 79 гласа "за", 25 "против" и пет "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол за отмяна на текст, който предвижда право на държавата при неизпълнени в срок задължения по приватизационни договори да учредява законна ипотека и да налага обезпечителни мерки върху имуществото на приватизираното дружество. 

Според правния анализ на ЕК с прилагането на тази разпоредба България нарушава правата, с които се ползват инвеститорите от ЕС, тъй като предвижда възможността при неизпълнение на задълженията по приватизационен договор държавата да учреди ипотека и да наложи други обезпечителни мерки не само върху имуществото на купувача, но и върху имуществото на приватизираното дружество, независимо от размера на участието на купувача в капитала на дружеството, се посочва в мотивите на вносителя - Министерския съвет, информира БТА.

Представените от българска страна аргументи в защита на действащата разпоредба не са приети за основателни от ЕК. България е поела ангажимент за извършване на необходимата законодателна промяна.

От "БСП лява България" възразиха срещу промените. В отрицателен вот след гласуването Румен Гечев заяви, че приемането на изменението означава, че се работи против интересите на данъкоплатците и българското общество. Той каза, че между първо и второ четене ще поиска цялата документация на преговорите с ЕК.

Мустафа Карадайъ от ДПС коментира, че отмененият параграф е бил закъснял текст, защото "крадливата приватизация", породила необходимостта от него, е била извършена много назад във времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още