IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Дик: EVN Електроразпределение е на сериозна загуба за 2014 г.

Дружеството предлага два микса на цената на тока на НЕК - за бита и за бизнеса

18:08 | 11.05.15 г. 5
Робърт Дик: EVN Електроразпределение е на сериозна загуба за 2014 г.

EVN Електроразпределение е на загуба за миналата година, съобщи пред журналисти председателят на Управителния съвет на EVN България Робърт Дик. По негови думи това се случва за първи път, откакто компанията е в България. "Загубата е значителна, ситуацията за EVN е доста сериозна", каза Дик, но не даде повече подробности за размера на загубата.

Компанията ще публикува в Търговския регистър през юни своите финансови отчети, а и размерът на загубата е включен в ценовото заявление до енергийния регулатор, допълниха от компанията.

Основната причина за загубата на дружеството са решенията на енергийния регулатор от юли 2014 година, който признава с 10 млн. лева по-малко оперативни разходи, отнети 37 млн. лева, за които регулаторът твърди, че дружеството вече е спечелило под формата на по-малки разходи в минал период. Припомняме, че това беше установено в одит, извършен от енергийния регулатор под ръководството на Боян Боев. Регулаторът не признава в пълен размер и технологичните разходи на компанията, обясниха още от EVN.

Компанията има предложение за стабилизиране на сектора, стана ясно още от презентациите. Когато се определят цените на електричеството, те трябва да водят към подобрение на качеството, а не да се запазва статуквото, заяви зам.-председателят на УС на EVN България Гочо Чемширов и допълни, че компанията се е водила от това при ценовото си предложение за новия регулаторен период.

Последното предложение на компанията до регулатора е да има два отделни микса на цената на НЕК - за бизнеса в размер на 156,80 лева за мегаватчас, и за населението - от 110,19 лева за мегаватчас. По този начин ще бъде преодоляно кръстосаното субсидиране и ще се подобри прозрачността в системата, смятат от компанията.

В момента цената на микса на НЕК, на която държавната компания продава на крайните снабдители на регулирания пазар, е 125,32 лева за мегаватчас.

През миналата година EVN са инвестирали 86,7 млн. лева в мрежата - основно за поддръжка и неотложни ремонти. Свити са средствата за нови проекти, защото не се признават от регулатора, коментират от компанията. Една от инвестициите, започнати от дружеството през миналата година, е за подмяна на 400 хил. стари електромера с такива с дистанционен отчет до 2016 година. Бюджетът на проекта е 68 млн. лева.

За новия регулаторен период (1 юли 2015 - 30 юни 2016 година) дружеството залага 100 млн. лева инвестиции в мрежата.

От 2005 година досега компанията е инвестирала 1,1 млрд. лева в електроразпределителната мрежа. Сменени са кабелни и въздушни електропроводи, електромери и други съоръжения. В резултат са намалени технологичните разходи от 19,5% до 10,1%.

Енергийният регулатор обаче не признава реалните разходи, а залага технологични разходи от 8 на сто в ценовите решения за настоящия регулаторен период, отбеляза Гочо Чемширов и припомни, че има различна методика при определянето на този разход от страна на компанията и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). "Това е вечният спор с регулатора", допълни той.

Изчисленията на EVN за технологичните разходи се базират на разработка на екип на Техническия университет в София. Досега от регулатора не са посочили как изчисляват технологичните разходи на електроразпределителните дружества и не се съобразява с експертизи, които се представят.

Всъщност финансовите проблеми за EVN започват още през 2012 година, когато енергийният регулатор променя механизма за компенсиране на разходите за изкупуване на зелената енергия, като след това периодично не се одобряват пълните оперативни разходи, стана ясно от презентацията на компанията.

Чемширов посочи още, че между 2006 и 2014 година цената на електричеството за крайния снабдител се е повишила с 61,8%, а делът на дружеството в нея намалява от 24,1% до 11,7%. Инфлацията за периода е 37,8%.

От увеличението на цената през годините печелят държавните компании НЕК и ЕСО, чийто дял расте, както и държавата ката институция, защото се увеличават приходите от ДДС при по-високата цена.

Заради реализираните загуби през миналата година EVN България обръща специално внимание върху ценовото решение за новия регулаторен период, отбеляза още Роберт Дик.

Той обаче посочи, че другите направления на дейността на компанията ще бъдат насочени към подготовката за пълната либерализация на пазара. Тя ще промени пазарните правила, а потребителите трябва да бъдат обучени как да успеят при променените условия. Затова от компанията препоръчват мащабна кампания от страна на държавните институции.

Прогнозата на EVN е 25% от бизнес абонатите й да излязат на свободния пазар през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Част от "ЧЕЗ България" е в ръцете на "най-голямата престъпна организация", бие тревога чешка медия. В енергетиката всичко е както трябва, за живковата олигархия десните ***, които създадоха СДС, Костов, НДСВ, ГЕРБ.. Целта им е да остава неизкупена евтината ел. енергия, и те всичката да я продават чрез износ. Така те продават 15 милиарда кВтч за година, и печелят 800 милиона лева, чрез частните си фирми. А можеше НЕК да ги взима тези пари, и да е на печалба. Същото това мафиотско неолиберално живковистко статукво, желае да прави повече от 800 милиона, целта им е да правят 8 милиарда евро - чрез АЕЦ Белене. Последно им хрумна и газ да разпределят, и да станат истински енергийни барони - чрез България-енергиен хъб. На нас да продават скъпото, а артисалото евтино - те продават за своя печалба като го изнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
shpono
преди 8 години
Дам, а енергоснабдяване като плати на производителите на зелената енергия, които масово са собственост на разни депутати и големци, и като дойде време да си вземе парите от НЕК и ..хлъццц. Понеже знаем как се взимат пари от Държавна фирма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
novak li sam
преди 8 години
Така стоят нещата и с Енерго-Про и с ЧЕЗ. Едните им дружества събират парите, а другите са на загуба. Общо групите им са печеливши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
novak li sam
преди 8 години
ЕВН Електроразпределение може и да е на загуба, защото всички пари (на тях се плаща тока) отиват в ЕВН Електроснабдяване, което ще е на огромна печалба. Като цяло групата ЕВН е на солидна печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
shpono
преди 8 години
То само ЕВН да бяха, а то цялата енергетика е смазана, е с икзлючение на няколко частни фирми, собственост на разни големци :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още