IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22% от младежите у нас не работят, не учат и не се квалифицират

Загубите за икономиката са близо 2 млрд. лв. годишно, а щетите откъм човешки потенциал са още по-големи, сочи изследване

09:55 | 19.05.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
22% от младежите у нас не работят, не учат и не се квалифицират

Национално изследване показва, че 22% от младите хора у нас не работят, не учат и не се квалифицират. По този показател България се нарежда на първо място сред страните членки на Европейския съюз.

Проучването е направено от изследователска агенция EСТАТ в периода 1-17 септември 2014 г., а дискусиите с фокус групите - на 7 и 21 ноември и на 4 декември миналата година, съобщава БТА.

Загубите за икономиката ни са за близо 2 млрд. лв. годишно, а щетите откъм човешки потенциал са още по-големи според изследването.

Делът на младите хора, които в училищна възраст не се занимават с обучение или заетост, е малко под 11 на сто, а сред по-големите достига 28 на сто. Сред 15-24 годишните у нас има 167 670 млади хора, които не за заети и не участват в никаква форма на обучение. 

Данните на НСИ от последното преброяване показват, че 1,2 на сто от населението на възраст над 7 години никога не е посещавало училище. Съществен дял в групата са и младите хора, отпаднали преждевременно от образователната система. Според изследването общо 47 на сто от младежите, които не се занимават с нищо са прекъснали обучението си преди завършване на средно образование, а всеки четвърти е напуснал училище преди да е приключил с основното си образование.

Младите хора със завършено средно образование, които нито работят, нито учат са 48 на сто от всички в групата, а тези, които започват да учат във висши училища, но поради някаква причина прекъсват образованието си, са 0,4 на сто. Пет на сто са пък тези, които са със завършено висше образование. Те остават извън пазара на труда, защото не успяват да намерят подходяща за квалификацията си работа или не са доволни от заплащането.

Националното изследване показва, че 51 на сто от младите хора в групата необхванати от обучение и заетост са от ромската и от турската етнически групи. 63 на сто от младите хора, които не учат, не работят и не се обучават, живеят в села и малки градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 8 години
Една тъжна статистика.Определено трябва да се търси изход от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 8 години
абосолютно нормален резултат от политиките дето се водят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
Това по-скоро е резултат от липсата на перспективи, а не толкова от нежеланието за работа и развитие. Извинявайте, но в едно опустяло село или малък град, какви възможности за развитие има. Особено в последните години. Тук някои ще кажат, ами да се преместят в друг град. Вече дори и в градовете работа трудно се намира. Да не говорим и че работодателите се възползват по-най-жестокия начин от проблемите на хората и ги принуждават да бачкат за мизерни заплати. А обяснете ми как ще правим икономика, когато все повече хора получават мизерни доходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Държвана политика е да се размножават от бюджета, а ДПС се грижи за правата им.Едно време като съюзници барем ни даваха да работим и да имаме индустрия, а сега имаме право само да вземаме заеми и да викаме Yesss, sir!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още