IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът търси подкрепата на браншовите организации за минималните прагове

Работодателските обединения призовават браншовите организации да се откажат от участие в преговори на браншово ниво за определянето на минимални осигурителни доходи

12:31 | 23.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Национално представителните работодателски организации призовават браншовите организации да се откажат от участие в преговори на браншово ниво за определянето на минимални осигурителни доходи (МОД) за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата. Това се посочва в писмо на бизнес обединенията до ръководствата на браншовите организации, изпратено до медиите. 

Национално представителните работодателски организации вече се обявиха за незабавна отмяна на текста от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности. Единодушно бе деклариран и категоричен отказ от участие в преговори за МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в България.

На 19 август Министерството на труда и социалната политика издаде указание за стартиране на договаряне на МОД за 2017 г.

От бизнеса обаче казват, че посоченият прогнозен размер на минимална работна заплата от 460 лева за 2017 г. не е съгласуван със социалните партньори.

Бизнес организациите посочват в мотивите си за отказ от преговори това, че административното определяне на МОД се разминава драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

Според бизнеса този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация.

Подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС, посочват още от бизнеса. Според работодателите определянето на прагове за МОД се обезсмисля и заради приети текстове в Наказателния кодекс за наказателно преследване само на осигурителите за отклоняване от осигурителни задължения в значителни размери.

И допълват, че вече е в ход увеличаване на ставките на осигурителните вноски за фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО) въпреки първоначално заявените намерения за отказ от увеличаване на данъчно осигурителната тежест.

В заключение работодателските организации призовават да бъдат информирани своевременно, ако браншовите организации вземат решение за участие в преговорите по МОД за 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още