IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 май

08:15 | 06.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Висш съдебен съвет: Ново 22
в. Капитал

Септември 2012 г., седмият етаж на НДК, късно вечерта. Вече над 12 часа продължава делегатското събрание на съдиите, което трябва да избере членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота. Терасата пред зала №3 е пълна със съдии от цялата страна. Най-голямо е вълнението около председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, който управлява процеса и дава указания кои делегати могат да си тръгнат, след като са дали вота си. Гласуването ще приключи чак на следващата сутрин. Лобито около Цацаров, включващо председателите на половин дузина регионални съдилища, подкрепяни от вицепремиера Цветан Цветанов и американския посланик Джеймс Уорлик, можа да отчете добър резултат.

Поне трима от шестимата избрани членове на съвета от съдийската квота са от неговия отбор. Впоследствие и тримата ще бъдат в основата на номинацията му за главен прокурор.
Пет години по-късно Цацаров преваля мандата си, а изборът на нов ВСС отново е на дневен ред. Още в началото на лятото съдиите, прокурорите и следователите трябва да изберат своите представители на отделни общи събрания, а през септември това трябва да направи и парламентът.

Газовата мрежа на тезгяха?
в. Капитал

Вече стана ясно, че "Газпром" ще трябва да се държи по-спортсменски с партньорите си от Централна и Източна Европа заради заплахата да бъде осъден от Европейската комисия за монополно поведение. Предстои обаче българските газови монополисти - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и тяхната шапка Български енергиен холдинг (БЕХ) - също да бъдат принудени да се променят. Срещу тях през 2015 г. беше стартирана наказателна процедура заради жалба на "Овергаз" от 2011 г. за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. Според изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов спорът трябва да приключи най-късно до края на годината. За да го разрешат, българските държавни компании допуснаха други търговци до преносната мрежа. Това обаче явно не е достатъчно, за да спре делото. Това оставя две възможности - глоба от 10% от годишните обороти (300 млн. евро) или продажбата на част от газовата инфраструктура на страната.

За подобна схема се заговори още в средата на миналата година след среща на премиера Бойко Борисов с комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Искат да ни наложат процедура за собствеността на тръбите и компресорните станции. Ние не можем да го допуснем това, тъй като ще е тежък политически удар срещу България и недопустимо за нас, каквито и пари да ни санкционират", коментира Борисов тогава. Според източници на "Капитал", запознати с хода на преговорите, ЕК не е поставяла въпроса за продажбата на активите на компанията официално, но е споменавано, че в нея може да бъде допуснат стратегически инвеститор като възможност глобата да бъде избегната.

МВР рискува да изгуби голяма част от европарите за границата
в. Сега

МВР най-вероятно ще изгуби огромна част от 160-те млн. евро, спешно отпуснати миналата есен от Европейската комисия (ЕК) по фонд "Вътрешна сигурност" за справяне с мигрантския натиск. До момента са усвоени едва 1.8 млн. евро, което е 1.37% от средствата, гласи писмен отговор на служебния вътрешен министър Пламен Узунов на депутатско питане, съобщи БГНЕС. Ако до края на септември парите не бъдат платени за различни дейности и техника по границата, правителството ще бъде принудено да ги върне.

На този фон по неофициална информация на "Сега" управляващите са поискали от ЕК още 250 млн. евро помощ. В края на януари президентът Румен Радев намекна за това след срещата си с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Очакваме още по-голяма помощ от ЕС за охраната на границата", заяви той. "Сега" поиска потвърждение на сумата от МВР, но досега няма отговор.

Чужда банка кредитор идва на проверка за санирането
в. Сега

Проверка на една от кредитните институции за "безплатното" саниране започва още този месец. Банката за развитие към Съвета на Европа (БРСЕ), която отпусна заем на Българската банка за развитие (ББР), ще одитира на място изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на регионалното развитие Спас Попниколов до бившия регионален министър Лиляна Павлова, която в новото правителство отговаря за европейското председателство на България през 2018 г. Като кредитор банката ще проследи сградите, които се санират в момента, съобщи БГНЕС. ББР договори с БРСЕ финансиране за част от ресурса, предвиден по програмата - 150 млн. евро.

Тунелите ще глътнат 165 млн. лева
в. Стандарт

165 млн ще глътнат тунелите, става ясно от писмен отговор на бившия министър Спас Попниколов до депутати от ГЕРБ, който бе разпространен от БГНЕС. На този етап средствата не са осигурени.

Ще бъдат обявени на обществени поръчка за проектиране на ремонтни дейности на: "Витиня" – лява тръба, "Ечемишка" – лява тръба, "Топли дол" – лява и дясна тръба, "Правешки ханове" – лява и дясна тръба, "Траянови врати" – лява и дясна тръба, "Люлин" при село Голямо Бучино. Стойността на поръчката е около 3 млн. лв. Нужен е основен ремонт и на "Кривия", твърди Попниколов.

Отново тръгва проверка на язовирите
в. Монитор

След Гергьовден започва нова проверка на язовирите, съобщиха от Министерството на икономиката. Поредната порция интензивни инспекции на водоемите и съоръженията към тях е по разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов. Днес той проведе среща с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), на която бяха набелязани мерки.

Приоритет при контрола ще бъдат язовири, за които вече са давани предписания, стана ясно по време на срещата. Обсъдени бяха и предстоящи нормативни промени, които да доведат до ясна и конкретна регламентация на контролните правомощия на държавната агенция. С измененията ще се цели персонализиране на отговорността за поддръжката на съоръженията и тяхната безопасна експлоатация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още