IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е готов да приеме кадри от общностите ни в Молдова и Украйна

Те могат да получат прилични възнаграждения и уважение от страна на работодателите, смята Стефан Шарлопов

13:50 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът в България е готов да приеме кадри от общностите ни в Молдова и Украйна. Това заяви председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов по време на дискусия в рамките на Тринадесетата световна среща на българските медии в молдовската столица Кишинев.

Говорейки за голяма българска общност зад граница и техните трудности тук, защо у нас да не работят тези хора с български корени. Те могат да получат прилични възнаграждения и уважение от страна на работодателите, посочи Шарлопов, цитиран от БТА.

Той добави, че България има нужда от кинезитерапевти, физиотерапевти, готвачи, сервитьори, строителни работници и др.

Ние сме място, където нашите сънародници извън граница биха могли да намерят препитание, образование, развитие и щастие, отбеляза той.

Българските работодатели смятат, че българското правителство в лицето на Министерство на труда и социалната политика трябва да започне преговори с Молдова, Украйна и Армения за привличане на висококвалифицирана работна сила. 

Според тях това може да се осъществи с въвеждане на “зелена карта” за привличане на имигранти от конкретни трети страни и за пример дават Чехия, която въвежда подобна карта още през 2008 г.

Друг вариант за осигуряване на квалифицирани работници е „карта за реинтеграция на лица с български произход”, която да даде право на българите зад граница да се установят и да започнат да работят в нашата страна, какъвто опит по прилагането ѝ има Полша.

Трети вариант е „да се сключат двустранни споразумения за обмен на работна сила с цел облекчен достъп до пазара на труда за сезонна и/или едногодишна заетост на чужди граждани в сектори с недостиг на квалифицирана работна ръка като машиностроене, електротехника, туризъм, здравеопазване и др., подобно на всички останали страни-членки.

Работодателите смятат, че са необходими мерки, включително законодателни, за облекчаване на вноса на работници и специалисти от трети страни, които да компенсират емиграцията и да променят, поне временно и отчасти, неблагоприятните тенденции в пазара ни на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още