IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемаческата активност в България расте, но не задоволително

Най-разпространената причина у нас за излизане от бизнеса е липсата на доходност, сочи доклад на Глобалния предприемачески мониторинг

16:49 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България 6,2% от пълнолетното население са собственици на утвърдени фирми (фирми, които са успешно преминали през фазите на възникване и могат да допринесат за икономиката, като се докажат като устойчива база за заетост и непрекъснат стремеж към нововъведения). В сравнение с трите референтни групи България има по-нисък процент на собственост върху фирми, като същевременно има и много нисък процент на ПАНФ. Балансът между ниския процент на ПАНФ и ниския процент на собственост върху нови фирми предполага относително по-дълъг живот на предприемаческите начинания и успешно преминаване на по-голям дял от тях към етап на зрялост. Но това също така показва, че има относително малък фонд, от който да бъдат излъчени предприемачи.

Този факт разкрива, че в България все още съществува значително ограничение пред ускорената стопанска дейност, мотивирана от предприемачеството, въпреки лекото подобрение в процента на собственост върху утвърдени фирми в сравнение с 2015 г. Причините за постоянно ниския процент както на ПАНФ, така и на собствеността върху фирми, са много и трябва да са свързани с етапа на развитие на факторите за повишаване на ефективността, т.е. двигателите на конкурентоспособността на всички инвестиционно обусловени икономики: висше образование и обучение, развитие на пазара за стоки, пазара на труда и финансовия пазар, технологична готовност и размер на пазара.

България има процент на преустановяване на търговска дейност през 2016 г. от 7,3, което е в рязък контраст с процента на преустановяване на търговска дейност от 2,0% през 2015 г. Това нарастване е съпроводено от увеличение на процента на ПАНФ и то отразява поне отчасти нараствалото експериментиране с предприемачество в икономиката. Факторите на околната среда, например усложнена регулаторна система, която увеличава бюрокрацията при стартиране и излизане на фирмите, може да създаде пречки при навлизането, както и при напускането на пазара, като намали желанието на хората да се впускат в стартирането на фирма. Случаят с България обаче не попада в този сценарий – в България разходите за навлизане са доста ниски, но корупцията и овладяването от страна на групи по интереси си остават най-разпространените пречки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още