IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът провежда дебатите по вота на недоверие

Очаква се максимум 105 депутати да гласуват за оставка на правителството

09:28 | 23.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

По-късно днес започва дебатът в парламента по първия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Вотът е внесен от "БСП за България" с тема "несправяне с корупцията".

Извънредното пленарно заседание започва в 13 часа с единствена точка в дневния ред дебатите по вота. По правилник, гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключването им.

БСП внесе вота през миналата седмица без ДПС. От ДПС обявиха, че ще подкрепят вота, но със свои аргументи.

Очаква се само БСП и ДПС да гласуват с "за" и да съберат 105 гласа. Против са ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля”.

Управляващите вече обявиха, че не се притесняват от гласуването. 

Пред БНТ парламентарните партии за пореден път изнесоха аргументите и контрааргументите си по вота на недоверие.

Вотът на недоверие трябва да предизвика този сериозен обществен дебат, защото последните години правителството не се справя, коментира Весела Лечева, зам.-председател на ПГ на "БСП за България" относно темата на вота. За нея той е даже закъснял.

Ние сме свидетели в пробиви на сериозни системи в управлението на държавата. Има пробив в НЗОК, в БАЦИС, това са все бомби със закъснител, все отлагани реформи, които нанасят големи поражение. Ние сме последната държава по доходи, посочи Лечева.

Вотът като че ли е несвоевременен и недостатъчно мотивиран, смята Явор Нотев, депутат от "Атака": Поставянето на въпроса за справянето с корупция, преди да се види ефектът от мерките, които са взети настина, прави невъзможен сериозният дебат, смята той. 

"Не съм на мнение, че правителството не прави нищо по въпроса с корупцията. 66 закона са приети само с отпадането на свидетелството за съдимост", защити кабинета Тома Биков, депутат от ГЕРБ. Това е облекчаване на административния натиск и оттам нататък премахването на възможност за корупция. Да се обезсмисли, да се оскъпи, да се направи ненужна, това е начинът да се противодейства на корупцията.

Вотът е закъснял, когато говорихме за вота през септември, тогава имаше вероятност да се случи, посочи Стефан Августинов, член на Оперативното ръководство на "Воля". Според него мотивите са недостатъчно добре оформени.

Ние сме категорично против този вот и това ще се види днес в дебатите и после при гласуването. Това е един пиар, който се прави на гърба на българските граждани. Трябва дефиниция за корупция. Този вот търси за цел да привлече внимание, но не е достатъчно добре подготвен и просто не му е сега времето, каза Августинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още